Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Så arbetar Arboga kommun med växtlighet i Arbogaån

Svarinsändare gällande växtlighet i Arbogaån, väster om Strömsnäsbron.

Tack för dina frågor gällande växtligheten i Arbogaån och att du uppmärksammade situationen. Vi har varit på platsen och konstaterat att det finns förekomst av sjögull.

I år och under 2018 har vattennivåerna varit låga och därmed har sjögull fått större spridning. Anledningen till de låga vattennivåerna är de höga temperaturerna samtidigt som viss reglering har gjorts för att möjliggöra renoveringen av Herrgårdsbron.

Arboga kommun genomför årligen kontroller av vattenflöden och växtlighet. Det omfattar att kontrollera djup samt spridningen av växtlighet såsom Sjögull. Under de senaste åren har det genomförts både fotografering och undersökningar av vattnet.

Sjögull har enligt vår erfarenhet och undersökningar ett trivseldjup upp till två meter. Vid större djup avtar utbredningen av sjögull och försvinner. När vattennivåerna återställs till det normala beräknar vi att växtligheten kommer att minska. Sjögull ska i regel aldrig klippas då det istället gynnar spridningen av växten.

Vi kommer fortsätta med undersökningar och kontroller av Arbogaån och det aktuella området.

Henrik Syrjälä, kommunstyrelseförvaltningen, Arboga kommun

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel