Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: (S) försvarar sig mot kritik för utbrända politiker

Replik på nyhetskommentaren i Bbl/AT den 14 december 2020

Trodde aldrig att vi skulle behöva försvara de demokratiskt valda politikerna och den demokratiska processen gentemot en journalist. Anders Brage skriver i artikeln att det politiska systemet har kollapsat och behöver rekonstruering. Kräver Anders Brage omval? ”Det styrande partiet behöver hjälp”. Vad för hjälp skulle vi som parti behöva från journalisten? Jo, jag tror att vi skulle behöva journalistens förståelse för den demokratiska process ett parti har. Vi socialdemokrater består inte av två personer, vi är våra medlemmar och våra väljare. Politiken förankras både hos medlemmar och hos medborgare.

Som kvitto har vi en kommun med god ekonomi och kompetenta företrädare. Att en socialdemokratisk företrädare blir vald om och om och om igen av väljare och får förtroendet att föra fram ideologi och politik är hedrande. Våra företrädare har fullföljt uppdragen med bravur. Elizabeth Salomonsson, i 38 år med framgångsrik politik, det är bara att buga! Roger Eklund, 16 år i politiken. Det finns många exempel på långa politiska engagemang inom partiet. Alla företrädare har partiets stöd under deras tid som företrädare för Socialdemokraterna i Köping.

Socialdemokraterna i Köping är enligt väljarna största partiet. Självklart tar vi ansvar, både för våra företrädare, vår politik och för vår fina kommun Köping. Att hävda att det skulle finnas ett A-lag och ett B-lag i politiken är att underminera politikernas arbete. Att hävda att nyvalda politiker är inkompetenta är också ett övertramp gällande det politiska engagemanget.

Politik innebär ideologi som leder till beslut och förändring i samhället. Om Anders Brage vill ha en politisk förändring och påverka de val och beslut som partierna gör, föreslår jag att Anders engagerar sig politiskt. Det vackra i demokratin är att medlemmar i ett parti föreslår personer som ska företräda partiet i olika politiska uppdrag. Väljarna har genom sin röst gett dem mandat att genomföra arbetet. Detta är bevisat genom Elizabeth Salomonssons politiska engagemang i 38 år i Köping. Detta är ett exempel. Vårt parti har ett flertal av denna dignitet. Politiska uppdrag är inte evighetsuppdrag, det är förtroendeuppdrag. Under en mandatperiod så är det naturligt att den politiska miljön förändras. Politiker, som är vanliga människor, kan bli sjuka eller få förändrade förhållanden och detta kan innebära att de behöver pausa eller lämna sina uppdrag. Det här är en naturlig gång i den politiska världen. Socialdemokraterna i Köping har och kommer alltid att ta ansvar för kommunen.

Shpetim Pirraku

Ordförande för Socialdemokraterna i Köping

Svar från Bärgslagsbladet/Arboga Tidning:

Schpetim Pirraku missar en betydande del av poängen genom att ana kritik mot partiet och därför vägra släppa in nya tankar i det politiska arbetet.

I den nyhetskommentar tidningen publicerade, satte vi fingret på ett arbetsmiljöproblem. Det avgående kommunalrådet Roger Eklund tryckte själv i en intervju på att ansvaret var för stort när Köping tilldelar en person ordförandeskapet för två av kommunens största nämnder.

Den frågan duckar partiet nu för i sin skuggboxning (återigen riktad mot budbäraren) där man väljer att ta på sig offerkoftan och den kränkta partens roll.

Poängen i texten, att alla partier i kommunpolitiken gemensamt behöver se över organisationen för att undvika att människor går in i väggen, borstas bort med den föga humanistiska inställningen att ”vanliga människor kan bli sjuka”. Socialdemokraterna tycker alltså att man inte behöver ändra på ett system där människor jobbar sig in i väggen – därför att det är deras eget system. Hade det varit en privat arbetsgivare så skulle det ha funnits ett starkt (S)-understött fack och då skulle det ha varit annat ljud i skällan.

Slutsatsen att nyvalda politiker skulle vara inkompetenta är helt och hållet Schpetim Pirrakus och rådet att engagera sig politiskt faller på eget grepp, eftersom en engagerad politiker nu bevisligen inte kunnat påverka sin egen arbetsbörda och tvingats sluta – medan partiet passivt ser på och i vanlig ordning skäller på den som försöker peka på missförhållanden.

Ideologi är viktigt i politiken, Schpetim Pirraku, men den får inte bli blind för realiteter och för att tiderna förändras. I ett modernt Sverige kan man inte ägna sig åt personkult. Det finns inget egenvärde i att ha ledare på livstid.

Att ifrågasätta det systemet år 2020 är inte att förringa Elizabeth Salomonssons insats. Det är att blicka framåt.

Anders Brage

journalist

Helena Tell

chefredaktör och ansvarig utgivare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel