Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Rätt att neka krogen på Malmön tillstånd

I sin senaste krönika, ”Kommunen lägger krokben för sommarlivet”, har Karl Beijbom med största tydlighet satt betyg på Köpings kommun:

1. Köping är en tråkig stad. 2. Köping har ett dåligt företagsklimat. 3. Köping sätter krokben för turistintressen. 4. Kommunen hindrar livsglädjen att få bo, leva och verka i Köping.

I krönikan byggs allt detta på, att restaurangen på Malmön inte har blivit beviljad alkoholtillstånd. Så, nu vet vi, att uteblivet alkoholtillstånd på Malmön kommer hålla turisterna borta från Köpings kommun.

I motsats till en sin kollega Alexandra Edman på Bärgslagsbladet, nämner Beijbom inte alla de restauranger som finns på attraktiva platser i Köping och som har beviljats alkoholtillstånd. Se Bärgslagsbladet 14:e juni, ”Här kan du sippa på drinkar i sommar”.

I krönikan nämns ingenting om att förvaltningsrätten har avslagit restaurangens överklagan gällande nämndens beslut. Och att även kammarrätten och Högsta förvaltningsdomstolen godtog förvaltningsrättens beslut.

Så långt jag kan komma ihåg, så har under de senaste 12 åren, enbart restaurangen på Malmön fått avslag på sin ansökan om alkoholtillstånd. Det finns exempel där sökande företag fått komma in med kompletteringar och först efter det fått sitt tillstånd beviljat.

När en ansökan om alkoholtillstånd avslås, har det att göra med att ansökan inte uppfyller de lagkrav som finns. Den bedömningen görs av i lagen utbildad alkoholhandläggare vars förslag till beslut, föredras den politiska nämnden som fattar det avgörande beslutet. I det fall som krönikan hänvisar till har nämndledamöterna fått träffa företrädare för Malmöns restaurang, lyssnat på dem, ställt frågor till dem innan beslut fattades. De beslut som fattas i nämnden lyder under sekretess. De som beslutet gäller får självklart ta del av beslutet och kan självklart överklaga det, vilket de också har gjort till förvaltningsrätten. Nämndens sekretes utåt till dem som inte är berörda av ärendet, är till för att skydda de enskilda personer som beslutet berör!

När en ansökan om alkoholtillstånd avslås, har det att göra med att ansökan inte uppfyller de lagkrav som finns. Att ett bolag har alkoholtillstånd i en kommun, innebär inte automatiskt att man får tillstånd beviljat utan granskning, i en annan kommun!

I krönikan nämns inte att restaurangen på Malmön, efter domen i förvaltningsrätten, inte har någon karenstid satt för ny ansökan. De kan närsomhelst lämna in en ny ansökan, vilket de inte har gjort!

Om man nu tror att jag som politiker och vi som nämnd är ute efter att sätta krokben för turister, att vi inte vill ha gott företagsklimat, att vi vill att Köpingsborna skall sakna livsglädje och vi skall ha tråkighetsstämpel på vår stad – är man enligt min mening minst sagt ute och cyklar.

Vi har i dagarna efter, snabbhandläggning på grund av sent inkommen ansökan, fattat beslut om alkoholservering på en annan restaurang i kommunen. Köpings kommun säljer inte grisen i säcken som krönikören påstår. Vår vilja är att företagsamheten skall blomstra och kommuninvånarna skall kunna känna sig glada och stolta över sin kommun.

För egen del flyttade jag med min familj till Köping från ett boende 50 meter från Vättern i Motala. Vi har bott i Köping i snart 32 år och trivs utmärkt här – eller som Karl Beijbom brukar uttrycka det på sin Facebooksida om livet i Köping – ”Existens Maximum”.

Iván Czitrom,

Liberalerna i Köpings kommun

Vice ordförande i Social- och arbetsmarknadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel