Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Populism går före kunskapsbaserade analyser i coronans tid

Myndigheter och företag på central och lokal nivå stänger just nu ner Sverige. Stora industrier permitterar. De som arbetar inom hotell, affärer och restauranger ser och hör hur politiker på riksnivå pläderar för minskat resande och minskad rörlighet. Svenskarnas hör till världens lydigaste folk. Vi ska ”platta till kurvan” så vi inte blir för många smittade och svårt sjuka samtidigt.

Det är förstås nödvändigt. MEN samtidigt stänger skolor och universitet. Vilket samband finns det mellan en sådan åtgärd och att skydda de äldre och multisjuka? Jag ser inte detta samband, men det kan verka vara politiskt handlingskraftigt.

Populism får gå före kunskapsbaserade analyser. Det tas också beslut om att inte testa, något som WHO är starkt kritisk emot. En konsekvens av det är att många människor med enkla förkylningar tror att de har corona, medan andra som faktiskt har det inte vet om det.

Vi människor försiktiga om en fara lurar, så det är det bäst att utgå från att vi har corona – och så slutar vi gå till jobbet m.m. Som en gymnasist utropade när hon kom hem från skolan häromdagen: ”Nu har jag Corona-lov!!”                   

Politiken överväger nu att också stänga skolor och förskolor. Sverige, redan nu hårt ansträngt, hamnar då i en situation av en mycket djup och ekonomisk recession. Detta är på lång sikt oerhört riskabelt för människors hälsa och möjlighet till arbete. Det hotar i grunden att rasera vår välfärd. Avskaffandet av karensdagen och läkarintyget vid frånvaro från jobbet spelar också denna katastrof i händerna genom risken för ett överutnyttjande av detta. En stor grupp människor som kan bidra till att hjulen snurrar på rimlig nivå uteblir från jobben, såväl inom vård och skola som inom alla de företag utan vilka Sverige är ett fattigt land.                                                         

De politiska besluten måste både skydda de allra svagaste och värna om ett väl fungerande arbetsliv – utan vilket vi inte har resurser för de allra svagaste. Idag ser vi politiska beslut som inte är kunskapsbaserade, som inte ser hela bilden, som verkar känslomässigt uppumpade av massmedias gigantiska fokusering på en influensa och som är oförmögen till grundlig analys för att värna dessa två mål.

Handlingskraftig panik gäller och ur panik kommer inga bra beslut! Hundratals miljarder lovas i bidrag på ett sätt som får samhällets hjul att snurra allt långsammare. Hur många år kommer att gå förlorade på detta sätt?

Håkan S Sandberg, docent, lärare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel