Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Politiker - var mer självständiga

Jag läste Roger Eklunds idiotiska bortförklaring om att brotten och våldet inte är värre här i Köping än någon annan stans i Sverige (Bbl/AT den 8 februari, "Kommunrådets löfte: Polisen ska synas mer". Och då tror jag Roger både blundar och håller för öronen, om hur det verkligen ser ut i det svenska samhället!

Vänd blicken mot Västerås, Uppsala, Eskilstuna, Katrineholm, Örebro, Växjö, Jönköping, Ronneby, som inte för så länge sedan var idylliska städer, där folk kunde gå ut i det offentliga rummet och flanera utan att vara orolig för rån och misshandel.

Jag tycker att ni som politiker skall vara lite självkritiska över hur det ser ut i det svenska samhället i dag. Jag tycker det är märkligt av en politiker att sitta och vara nöjd med att det inte är värre i Köping än i övriga svenska städer, där det brinner bilar, där unga kvinnor gruppvåldtas, där det sker dödsskjutningar på öppen gata, och där bomber och handgranater slängs in genom fönster.

Det vore passande med lite självkritik och förklaringar varför det ser ut som det gör i det samhälle som de rödgröna varit med om att skapa i det en gång så trygga land Sverige.

Olle

före detta socialdemokrat

Svar direkt!

Jag och politikerna i majoriteten, S, M, V och L tar trygghetsfråga på största allvar.

Vi har täta kontakter med Polisen och vet att de blivit synligare i centrum. Vi, S, M, V och L, har avsatt 1 miljon kronor för att jobba extra med tryggheten. Av den miljonen går 100 000 kronor till att köpa in ett datasystem som heter EST. Det är ett kommunikationssystem/kartläggningssystem som ska göra att både kommunen och polisen får en bättre kartläggning av var brott och händelser inträffar. Med detta som grund så ska vi bli ännu bättre på att sätta in insatser på rätt platser.

100 000 kronor ska gå till att utreda kameraövervakning i centrum för att öka tryggheten i centrum.

800 000 kronor ska gå till att anställa Barn- och ungdomscoacher. De ska befinna sig där ungdomar/ungdomsgrupperingar finns och prata med dem för att kunna coacha dem till till exempel föreningslivet.

Vi anordnade en mycket välbesökt trygghetsvandring i slutet av 2018. Där kom det fram många förslag på trygghetsskapande åtgärder. Hur arbete med detta går kommer ni att kunna följa på Köpings hemsida.

Eftersom en grupp som känner otrygghet är pensionärer så kommer vi att bjuda in polisen till nästa pensionärsråd.

Under våren så kommer vi att anordna ett antal medborgardialoger där trygghet och kommunens mål kommer att vara i fokus.

Förutom detta så gör vi och polisen mycket mer.

När vi tittar på brottsstatistiken i Köping så jämför vi oss inte med storstäder. Vi jämför oss främst med oss själva över tid och kan där se att brotten inom många kategorier minskat över åren.

Så statistiskt så är chansen att råka ut för våld väldigt liten, men självkart så är varje våldsbrott ett brott för mycket.

En annan utmaning är, trotts att risken är liten för att råka ut för våld i Köpings kommun, att öka tryggheten.

Det är därför vi fortsätter att satsa på att minska brotten och att jobba trygghetsskapande.

Roger Eklund (S)

Kommunalråd

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel