Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Politiker måste släcka den stora branden

Det är allvarligt med bränderna på Karlbergsskolan och att kriminaliteten bland ungdomar har ökat. Vad kan orsakerna vara?

Skillnaden mellan Karlbergsskolan och övriga högstadier i Köping är att ett stort antal elever har satts på anpassad studiegång. 35 av kommunens 45 anpassade skolgångar fanns här våren 2020. Elever får då ihåliga scheman som gör att de befinner sig i korridorerna istället för att undervisas efter sina behov. Arbetssättet kostar pengar.

Utan att förringa bränderna gör jag en liknelse. Räddningstjänsten släcker flera små bränder, men den stora branden måste ansvariga politiker släcka: Ifrågasätt varför eleverna inte läser fullt på Karlbergsskolan. Ta ansvar för alla elevers rätt till skolgång. Säkerställ en likvärdig utbildning inom kommunen och jämfört med riket. Nöj er inte med att tjänstemän kallar besluten korrekta, när omfattningen är så stor. Fråga er varför 25 procent inte läser moderna språk på Karlbergsskolan.

Moderaterna, som ansvarar för ordförandeposten i utbildningsnämnden, menar att det brottsförebyggande arbetet ska göras i familjerna. De hävdar att föräldrar ansvarar för sina barns skolgång, fast skolan är ett av kommunens huvuduppdrag. Moderaternas förslag är att sätta upp kameror som tittar på. Fjorton kameror ska upp inne i Karlbergsskolan. Vem har beslutat detta? Vilken forskning hänvisar kommunens säkerhetssamordnare till? BRÅ:s sammanställning från 2018 visar att kamerabevakning, som det egentligen heter, inte har effekt som enskild insats, mer än på öppna ytor som parkeringsplatser och torg. Ordningsbrott och våldsbrott minskar inte heller med kameror, enligt BRÅ.

När skolans undervisning fungerar för alla elever, kan samhällets resurser användas bättre. Att lyckas i skolan är viktigare än vilken familj du föds i. ”Speciallärare och specialpedagoger ska inte vara ett komplement utan ett fundament”, säger en skola som har utvecklat sitt arbetssätt. Räddningstjänst och polis ska inte behöva rycka ut till skolan så frekvent. Alla barn och unga har rätt till en likvärdig och trygg skolgång. Pengarna finns, men nu används de används i fel ände.

Förälder

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel