Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Öppna Arbogas centrum för trafik på försök kostar inget

Idag ser vi en trend att handeln och verksamheter i stadskärnan håller på att försvinna, en företeelse som sker i många städer runt om i Sverige. Internethandel är en svår konkurrent för butikerna och vi vet inte hur det kommer att sluta.

Kan vi som politiker på något sätt hjälpa till så stadskärnan blir mer levande med butiker och andra verksamheter så bör vi göra det.

För ca tjugofem år sedan så var det populärt att stänga av stadskärnor och tanken var att det skulle vara bilfritt och att kunna ta sig en promenad i lugn och ro när man skulle handla. En god tanke som delas av många och Arboga följde med i den trenden.

Men tiderna har förändrats med vårt köpbeteende och verkligheten ser annorlunda ut idag, vi har blivit bekvämare. Arboga idag är enkelriktat både här och där. Nygatan och Kapellbron är avstängda för biltrafik och förutsättningarna att bedriva handel är långt ifrån optimala. Det skapar svårigheter för kunderna att handla i staden och våra turister upplever det som svårt att

hitta både in och ut ur Arboga.

Det är bråttom att åtgärda problemen för butiker lägger ner i en stridande ström och många lokaler står tomma.

Vi i Sverige Demokraterna gjorde en enkel frågerunda bland ca 25 st butiker under våren 2019 och fick mycket entydiga svar att något måste göras från kommunens sida, dvs öppna upp stadskärnan för mer biltrafik.

En motion är inlämnad till Kommunfullmäktige april i år ock det har nu gått ett antal månader och inom sinom tid kommer frågan upp i det politiska systemet.

Förvaltningen och majoritetsstyret P7 har tillsatt en tjänstemannagrupp för att titta på frågan som det heter, en icke aktiv grupp i våra ögon. Gruppen har inte inte gjort några ansträngningar på ett seriöst sätt ännu. Inga protokoll eller mötesanteckningar, tidsplan etc har inte redovisats.

Här måste det finnas aktiva personer som ingår i gruppen och driver frågan för det är bråttom nu om inte Arboga stadskärna ska bli tyst och ödslig. Ett mycket nonchalant beteende gentemot verksamheterna i stadskärnan.

Det skulle inte kosta kommunen många pengar att prova under tex två år för att se om det blir bättre med att släppa fram trafiken på något sätt och sedan kan en utvärdering göras om det blev bättre eller inte.

Det är P7 som styr staden med sina beslut och som ni så ofta påpekar, vilar det ett tungt ansvar på oss alla att jobba för Arbogas bästa men det vill till att det blir konkreta åtgärder.

Stadskärnan i Arboga handlar mycket om småföretag och dessa har helt andra utmaningar än storföretagen. Det är något även för näringslivsrådet i Arboga kommun att ta tag i!

Stefan Gunnarsson

Sverigedemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel