Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Nya kraftledningen ett för stort intrång

Öppet brev till Vattenfall angående den nya kraftledningen på sträckan Himmeta-Arboga-Kungsör.

Som markägare och boende i Aspa, Lådberga-Berg med flera grannbyar, var det med stor besvikelse vi tog del av information från Vattenfall och Mälarenergi den 4 juni i Björskogskolan, Valskog, i ett så kallat samråd.

Ni redogjorde för att ni fortsätter arbetet för en luftledning på sträckan, med full fart framåt, istället för det som den stora majoriteten av remissvaren förordar, inklusive Kungsörs kommun, nämligen en markförlagd kabel.

Vi är många markägare och boende här som självklart är positiva till förstärkning av elnätet, men, lika självklart anser vi att luftledning innebär ett alltför stort permanent markintrång i ett gammalt jordbrukslandskap med värdefull odlingsmark (tillhör de bättre i regionen), och ett därtill idylliskt boende. Ett unikt kulturlandskap som generationer jobbat hårt med att utveckla och vårda: invallningar av Arbogaån, väldiga mängder sten som brutits och fraktats bort, jord som täckdikats och brukningsmetoder som effektiviserats alltsedan Gustav Vasas tid, faktiskt.

Området, som det gäller, är dessutom redan idag hårt belastat och sönderskuret av infrastruktur i form av motorvägar, europavägar, järnväg, kraftledningar, fjärrvärmekulvert och ny dragning av fiberkabel. Att denna sönderskärning pågår utan någon som helst samordning från myndigheters sida är under all kritik.

Stormen Alfridas framfart i Roslagen samt de stora bränder som skakat Sverige på senare år borde väl stämma till eftertanke? Luftledningar gör oss dessutom mer sårbara för attacker och sabotage. Borde man inte istället vara försiktig med att anlägga mer luftledning?

Förutom ovan blir det också en permanent förfulning av det gamla fina kulturlandskapet vi bor i, många sedan generationer.

Det är kostnader som vi boende och vi med jordbruksföretag på landsbygden bara förväntas ta och de är i förhållande till den nytta vi själva har av ledningen oproportionerliga.

Ni hänvisar gärna till samhällsintresset och petar in oss i gruppen ”andra intressen” fast det idag framhålls alltmer i miljölagstiftningen hur viktigt det är att ta hänsyn till det landskap, de företag och de boende man går fram igenom för att därmed göra minsta möjliga skada och hitta den bästa totala lösningen för oss alla. Norr om Köping till exempel väljer Mälarenergi att ta bort luftledningen.

Därför vädjar vi till er än en gång att omvärdera ert beslut till förmån för markförlagd kabel.

Maud Tillberg, Marie och Bo Haglind, Sonja Nilsson, Per och Marie Ericsson med flera

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel