Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Nu har ni chansen med nya boendet

Nästa år kommer Arboga Kommun att öppna det nya vård- och omsorgsboendet.

På kommunens hemsida kan man följa arbetet av det nya boendet. Bygget startade under 2018 och bilder visas fram till november 2019. På nästan tio månader går det inte att på kommunens hemsida följa arbetet. Man kanske har tröttnat på att fotografera och lägga ut bilder.

Det står att bygget är vackert beläget nära Arbogaån, det borde stå att det är beläget nära gamla riksvägen. Kanske att några boende kan få en glimt av ån.

Under den pågående pandemin har det visat sig hur illa det är ställt på många äldreboenden. Så vill vi inte ha det på det nya boendet.

Alla borde lyssna på Yngve Gustafson, professor i geriatrik. Hur han på ett ömsint sätt talar om våra årsrika äldre. Kunde hans tankar om äldres rätt till god vård genomsyra andan på det nya boendet, då kan vi alla med tillförsikt se fram emot att ha anhöriga, eller att själva, hamna där.

Utdrag ur statsminister Stefan Lövens sommartal. ”Vi ska ha världens bästa äldreomsorg. Vi har idag tydliga revor i välfärden. Äldreomsorgen är en sådan. Personalen behöver bra villkor och utbildning, då kan man höja nivån på hela verksamheten”.

Här kommer några frågor och funderingar, som jag hoppas blir besvarade och kommenterade av personer, som arbetar i den positionen, att de kan ge ärliga och tydliga svar.

• Har man anställt de antal personer som behövs till boendet?

• Har alla minst undersköterskeexamen med inriktning på demens?

• Goda kunskaper i svenska? Jätteviktigt för boende, övriga anställda och anhöriga.

• Hur många sjuksköterskor?

• Tillgång till läkare, hur ofta kommer läkare att göra besök på boendet?

• Hur många är timanställda?

• Städning och enklare arbetsuppgifter borde inte utföras av undersköterskor. Kan utföras av personer som inte är utbildade, men ändå är lämpade att jobba i denna miljö. Undersköterskor ska finnas för dom boendes vård och omsorg.

• Får personalen vara delaktiga i schemaläggning? Mycket har skrivits om personalens missnöje med arbetsscheman. Det måste finnas något boende i vårt långa land som lyckats med detta. Kopiera och justera det, så det överensstämmer med det nya boendets önskemål.

• Chefen ska vara driftig, engagerande och kunnig.

• Betala bra löner. Men vad är en bra lön. Det finns så mycket annat som ska vara uppfyllt. Goda relationer mellan chefer och kollegor, bra arbetsscheman, tillräckligt med personal, fin stämning på arbetsplatsen med mera.

80- BeEk   

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel