Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Nu återstartar vi Sverige

Jobben är grunden för all politik vi socialdemokrater vill bedriva, vare sig det handlar om bättre sjukvård och äldreomsorg, fler poliser eller snabbare klimatomställning. Nu ska vi genomföra en kraftfull grön återstart av svensk ekonomi för att jobba Sverige ur krisen.

Hela samhället har kraftsamlat för att begränsa coronavirusets spridning. Trots detta har pandemin drabbat Sverige hårt. I Sverige och våra viktigaste exportländer stiger arbetslösheten. Det är ett samhällsproblem som angår oss alla. Tillåter vi arbetslösheten att bita sig fast riskerar vi vår gemensamma välfärd. Nu följer vi upp vårens historiska krispaket med en kraftfull budget för att jobba Sverige ur krisen. Vi ska inte tillbaka till det Sverige som var innan krisen – vi ska bygga något bättre.

Trots historiska krisåtgärder som korttidspermitteringarna har många blivit av med jobbet. Nu förlänger vi förbättringen av a-kassan och skapar nya möjligheter att ställa om till nästa jobb. Samtidigt genomför vi kraftfulla investeringar för att de nya jobben ska växa fram. Nästa år bidrar regeringens politik till 75 000 nya jobb i Sverige.

Vi investerar i en kraftfull grön återstart av ekonomin. Industrins omställning snabbas på och klimatklivet förstärks och förlängs. Vi ökar investeringsstödet för energieffektiva hyresrätter och studentbostäder med rimliga hyror samtidigt som vi skjuter till medel för att energieffektivisera och rusta upp flerbostadshus.

Investeringar i välfärden gör Sverige tryggare och skapar jobb. För KAK-regionen innebär regeringens tillskott av de generella statsbidragen ytterligare 33,3 miljoner kronor nästa år för att hindra uppsägningar och stärka välfärden.

107 miljoner extra tillförs Region Västmanland för att beta av vårdbehovet som fått stå tillbaka under pandemin. Samtidigt stärkts förlossningsvården.

Alla ska kunna se fram emot en trygg ålderdom.

Köping, Arboga och Kungsör får sammanlagt 23,7 miljoner kronor i riktat statsbidrag för fler kunniga medarbetare och bättre arbetsmiljö i äldreomsorgen. För att fler ska utbilda sig till undersköterskor eller vårdbiträden utökas äldreomsorgslyftet och KAK får tillsammans 9,7 mkr till detta ändamål.

11 134 pensionärer i KAK kommer nästa år att få mer pengar i plånboken med höjda pensioner och sänkt skatt.

Under de goda åren har vi sparat i ladorna och rustat Sverige. Nu ska styrkan i svensk ekonomi komma hela Sverige till del med investeringar i framtidens jobb och ett starkare samhälle för alla.

Magdalena Andersson (S), finansminister

Pia Nilsson (S), riksdagsledamot

Elizabeth Salomonsson, (S), kommunstyrelsens ordförande Köping

Andreas Silversten, (S), oppositionsråd Arboga

Mikael Peterson, (S), kommunstyrelsens ordförande Kungsör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel