Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Nej tack till "fredshuvudstad" på Kinas villkor

Inte bara EU och Leader finansierade Mekens Vänners Fredsprojekt!

Birgit Johanssons insändare om fredskonserten i Heliga Trefaldighets kyrka den 26 oktober avslutades med en kort historik om Mekens Vänners skulpturpark. ”Medel beviljades genom EU och Leader för fredsmonumenten som skapades 2012 av konstnärer från hela världen.”

Men detta är en missvisande beskrivning. Sanningen var att det fanns fler finansiärer: Kinas ambassad i Stockholm var den enda ambassad som gav pengar till projektet, 100 000 kr enligt vad Birgit, då ordförande i Mekens Vänner, berättade vid ett Rotarymöte våren 2012. Projektet började i Peking året före, 2011. ”Från hela världen” är missvisande: 8 av 17 konstnärer var kineser, godkända av Kina. Hur kan någon tro att Kina skulle sätta igång med något som inte gynnar den kinesiska regimen? Enda stat som var intresserad av detta var och är Kina, som via ”fred och ”kultur” infiltrerar i demokratiska länder. Så gjorde Nazityskland, och så gjorde DDR.

Det är inte alltid lätt att genomskåda hur en diktatur kamouflerat infiltrerar under täckmantel av konst och kultur. 2011 beviljade Arboga kommun 50 000 kr till projektet, utan villkor. Arboga Sparbank beviljade pengar till ett ”fredspris” – samtidigt som Nobelprisets verkliga fredspristagare Liu Xiaobo satt i fängelse, dömd för fredliga protester mot diktaturen. Han och människorättsaktivisterna i Kina krävde yttrandefrihet och mänskliga rättigheter, det som den tidiga arbetsrörelsen och kvinnorörelsen i Sverige kämpade för och som de idag hyllas för.

Arbogaborna vill absolut inte bo i en ”fredshuvudstad” på Kinas villkor!

Hans Almgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel