Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Naivt av Molander att lita på en kommunal rapport

Att en ledarskribent är så naiv att inte ifrågasätta en kommunal rapport innan hon publicerar en ledartext är skrämmande. Matilda Molander uttrycker i sin ledartext på bblat.se den 27 september 2019, att det är rätt att lägga ner Medåkers skola.

Matilda refererar i sin text till precis allt som kommunen framhäver ligger till grund för nedläggning av Medåkers skola i sin rapport för omorganisation av Arboga skolor. Procentsiffror hit och procentsiffror dit. Ingen vet vad dessa procenttal förhåller sig till. Eller det kanske du Matilda gör? Dessa procenttal är missvisande!

Elevresultat och hög läraromsättning ser jag som ett resultat av dålig ledning från kommunen. Där måste kommunen istället lyfta sig och skapa bra förutsättningar för ledarskap och attraktiva arbetsplatser.

Vad gäller kostnadsberäkningarna så blir även dessa missvisande eftersom kommunen i sina beräkningar använder en schablonberäkning. Det vill säga, man slår ut hela kostnaden för samtliga skolor i Arboga på alla elever istället för att titta på de faktiska kostnaderna. Om kommunen istället tog hänsyn till de faktiska kostnaderna skulle det tydligt framgå var de stora kostnaderna ligger och det är inte på Medåkers skola.

Sist men inte minst. Att vara så naiv som Matilda är och tro att en skolskjuts tar 20 minuter mellan Arboga och Medåker är förvånande. Lite kritisk får man väl ändå vara. En skolskjuts till/från den av kommunen föreslagna skolan för Medåkerselever och Medåker kommer att ta ca 45–60 min, enkel resa. Det innebär mellan 7,5 och 10 timmar i buss per vecka för elever från Medåker. Nu känner jag inte till din barnsituation Matilda, men om du nu hade en sexåring - skulle du då med gott samvete sätta ditt barn på bussen...

Till nästa ledare hoppas jag du granskar fakta bättre. Kanske till och med tar vara på forskningsresultat som faktiskt finns om den lilla skolan och som är den stora trenden nu på många platser. Sen hoppas jag du i nästa ledare vågar ifrågasätta det kommunala arbetet.

languzz

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel