Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Möte och dialog är bättre än ordningsvakter

Svar på Maria Liljedahls (SD) insändare om att Köpingsborna är värda mer trygghet.

Jag vill börja med att säga att inte bara "Köpingsborna" utan alla boende i Köpings kommun samt alla som kommer till vår kommun är värda trygghet!

Maria Liljedahl har en lång lista på det som skapar otrygghet. Hennes lösning är fyra kommunanställda ordningsvakter. Som jag uppfattar Maria Liljedahl kommer fyra ordningsvakter bara genom att synas, skapa trygghet. Vem tror på det? Det tror inte jag! Trygghet handlar om så mycket mer än ordningsvakter.

Enligt Maria Liljedahl har ”Moderaterna och Liberalerna släppt sina vallöften för makten och tonade direkt ned sina valfläsk ordningsvakter och kameror”.

I Liberalernas handlingsprogram står det: ”Att det ska finnas fler poliser och så länge inte polisen har tillräckliga resurser i självklart samarbete med dem ha kommunala ordningsvakter.” -

Vi har idag valt att prioritera ett aktivt arbete med ungdomscoacher. Anledningen till denna prioritering är enkel. Vi är övertygade om att ett uppsökande, relationsskapande arbete, där även föräldrar är inbegripna, ger en långsiktigt lösning. Genom att möta ungdomarna där de är, skapas dialog och en förändring görs möjlig!

För egen del anser jag att vi som lever i Köpings kommun är värda trygghet. När vi känner och upplever otrygghet är det viktigt att vi konkret kan ringa in vad som ger oss den känslan och den upplevelsen. I vissa fall är det nödvändigt med polisiärt ingripande, i vissa fall är det nödvändigt med kontakt med socialtjänsten. Men vi får aldrig glömma bort, att vi själva kan vara med och skapa trygghet, genom att ta ansvar, genom att visa omsorg, omtanke om varandra.

När vi bodde i Motala hände att grannens barn vid flera tillfällen kastade saker mot vår dörr. När det skedde vid fjärde eller femte gången blev jag riktigt arg. Jag slet upp dörren och sprang efter honom som åkte på sin trehjuling. När jag kom i kapp honom tog jag mina händer på hans axel och fråga honom: ”Skulle du vilja komma in till oss och fika” - Ja, sa han. Efter den händelsen kastade han aldrig mer något på vare sig vår eller annan grannes dörr.

Samtal, dialog är alltid mera framgångsrik, än rop på flera poliser och ordningsvakter. Ordningsvakter är enligt mig en behandling av symtom men knappast botande av det problem som ligger till grunden för det som orsakar otrygghet.

I motsats till Maria Liljedahl tycker jag att det är bra att vi Liberaler tillsammans med S, M,och V har varit med och infört ungdomscoacher i kommunen, det tror jag kan bidra till ökad självupplevd trygghet i samhället!

Iván Czitrom

Liberalerna i Köpings kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel