Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Min kollega gråter i kväll

Hej förälder.

Vet du om att min kollega gråter ikväll?

Kära förälder. Det finns en del saker jag vill berätta för dig.

Varje dag går jag och mina kollegor till jobbet. Jobbet vi valt för att vi älskar barn, jobbet vi valt för att undervisa, jobbet vi valt för att förändra, lära och skapa goda relationer mellan människor. Jobbet vi valt och älskar.

Varje dag när vi kommer till jobbet får vi veta att vi inte gjort tillräckligt, att vi kunnat göra annorlunda, att vi inte ska undervisa utan istället släcka bränder. Bränder som aldrig tar slut. Vi blir ifrågasatta från flera håll. Lärarbrist, vikariebrist, pengabrist, ja du vet, ni har alla hört om det. Vi förväntas ha lösningar på det mesta, läraryrket känns ibland som att vara receptionist, sjuksköterska, kurator, vaktmästare, mekaniker, IT-tekniker, förälder, konflikthanterare, uppfinnare och lokalvårdare i ett.

Vi gör ändå vårt bästa, täcker upp för varandra på ett fantastiskt sätt. Vi hittar små små glimtar som får oss att orka hela dagen. En kram, ett hej, eller ett par ögon som verkligen lyser ”jag förstår nu”. Det är det vi jobbar för. Barnen vi brinner för.

På eftermiddagarna har vi möten, vi planerar, reflekterar, diskuterar och utvecklar oss själva för att kunna vara de bästa lärarna för ditt barn.

När klockan är 17 och jag har hämtat hem mina egna barn, lagar mat, skjutsar, hämtar och umgås med min familj som alla andra föräldrar. Då förväntar du dig, att du kan ringa mig för att tala om hur usel jag är, hur fel jag gjort eller vad jag kunnat göra annorlunda för just ditt barn. Ett av mina egna barn har en gång frågat mig om jag älskar min klass mer än honom eftersom jag alltid jobbar. Samvetet.

Ändå tvekar jag aldrig, någon morgon, på att gå iväg. Jag älskar mitt jobb, på riktigt. Jag har lagt tid och pengar på min utbildning. Jag går till jobbet varje dag för att få se de tindrande ögonen, de stora leendena och den fina uppskattningen jag får. Stoltheten.

Mina kollegor är mina vänner och vi går igenom en hel del prövningar tillsammans.

Men du förälder, du måste börja lita på oss. Vi samarbetar gärna, vi vill oftast samma sak, du och jag, mot samma mål: Det bästa för ditt barn, min elev. Lita på det.

Min kollega gråter ikväll och hon är inte ensam.

Lärare, 2019

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel