Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Mer jakt ger färre djurskandaler

Uppdrag gransknings program på SVT1 den 13 januari avslöjade hur lite man kan lita på kött från kravmärkta svenska gårdar. Givetvis finns det producenter som sköter sina djur på ett bra sätt.

Vad vet vi om importerat kött? Inget antar jag. Bland annat därför tycker jag att importen av kött är onödig men det finns andra skäl också.

Sveriges självförsörjningsgrad vad gäller livsmedel är 50 procent medan Finlands ligger på 80 procent. Dessa fakta hörde jag på ett program på SR p1 för en tid sedan. Sveriges självförsörjningsgrad borde ganska enkelt kunna ökas till Finlands nivå och kanske högre.

Vi behöver inte importera till exempel kött från Brasilien, Argentina eller Irland, för att nämna några länder. Vi har oerhört mycket ätbart kött i skogar och på fälten. När jag kör bil på t ex E18, E20 , E56, ser jag nästan alltid vilda djur. Det är oftast rådjur, gäss, änder och någon gång även vildsvin. Hur mycket mat som helst! Vildsvinen och gässen finns det massor av. Jag såg hundratals gäss på fälten utmed väg 252 mellan Kolbäck och Strömsholm. Jag antar att bönder som drabbas av sådana mängder gäss skulle bli mycket glada om de blev av med ”otyget” som invaderar deras åkrar vår, sommar och höst och äter av det nysådda.

Riksdagen och regionerna borde uppmuntra jägarna att skjuta framför allt gäss och vildsvin. Ge gärna jägarna ”skottpengar” så det blir fart på jakten.

Ta vara på det som finns tillgängligt i Sverige i stället för att importera.

” LBH”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel