Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Luftburen kraftledning förstör vår oas

Vattenfall planerar att bygga en luftburen kraftledning mellan Himmeta, Arboga och Kungsör.

För oss boende utanför Valskog är området vår försörjning och en oas för återhämtning och friluftsliv.

Att sätta upp en massa förfulande kraftledningsstolpar och skapa ett elektriskt fält i området känns helt uppåt väggarna då området är utpekat för sina höga naturvärden.

Vi måste kunna säga till våra barn och barnbarn att vi gjorde allt vi kunde för att få stopp på de här galenskaperna.

På mötet i Valskogs skolas gymnastiksal, stod det representanter från Vattenfall och Mälarenergi och flinade åt våra förslag att gräva ner ledningen. Vi frågade en representant var han bodde och han svarade: "I Stockholm". Hur är det med ledningarna där? "Jo där är ledningarna nedgrävda", svarade han. Jaha, så där går det bra? "I tätbebyggda områden kan man ju inte ha luftledningar" Nähä, varför inte då? Det är väl bara att bygga höga stolpar och lyfta upp dem några hundra meter. "Nej så gör man inte". Nähä, varför har man tänkt att gräva ner det här i trakten, då?

Vi accepterar inte det här. Att bo i trakten och se den ena infrastrukturbyggnationen efter den andra passera husknuten känns som ett grovt intrång på den personliga integriteten. Fjärrvärmeledningar och flera fiberdragningar, vatten och avlopp, nationellt bredband, vägdragningar med flera projekt som skapar avgränsande barriärer. I 30 års tid har de här olika projekten pågått utan någon som helst samordning. Det är en skymf mot Miljöbalken, försiktighetsprinciper och det privata markägandet.

När man sen får höra från LRF med flera att en livscykelanalys gjord på bägge alternativen luft och markförlagd ledning, visar att det inte är någon större skillnad på kostnaden sett över produktens livslängd så blir man mörkrädd. Vattenfall hävdar att det är fem gånger så dyrt med markförlagd ledning men det är alltså en lögn!

Stora och fula luftledningar kors och tvärs kommer att försvåra för framtida rationellt jordbruk. Man tar inte hänsyn till försämring och värdeminskning för markägarna att få en farlig kraftledning på sina marker.

Det förefaller som att ni är nöjda med att ni lyckats hitta en dragning som inte var närmare än 100 meter från någons boende. I stället för att förlägga ledningen i anslutning till redan befintlig infrastruktur så blir orörd mark förstörd för all framtid.

Era luftburna galenskaper måste stoppas. Det enda vi kan säga är: - Över vår döda kropp!

Marie och Per Eriksson Lådberga Gård, Valskog

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel