Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Låt sena avbokningar kosta

I Region Västmanland inom specialistvården har man ungefär 500 000 bokade besök per år, av dessa avbokas ungefär 55 000 besök. Nära hälften av dem besöken avbokas så sent som 2 timmar innan besöket.

Även inom primärvården är sent avbokade besök frekvent förekommande. I Västmanland får man avboka sitt besök fram till minuten innan, utan att betala någon avgift. Det innebär att personalen oftast inte hinner kontakta någon annan väntande patient utan tiden går om intet.

Region Västmanland bör, precis som i andra branscher, debitera sena avbokningar.

De sent avbokade besöken leder därmed till längre vårdköer men också till onödiga kostnader i miljonbelopp för regionen samt att vårdpersonalens arbetstid inte kan användas effektivt.

Region Västmanland bör, precis som i andra branscher, debitera sena avbokningar.

Det finns goda möjligheter att avboka sitt vårdbesök både via e-tjänster på 1177.se och via telefon där det går att lämna meddelande för avbokning.

Moderaterna föreslog redan 2016 att avbokningar som sker mindre än 24 timmar innan besöket skall debiteras men fick då avslag av den dåvarande vänstermajoriteten.

Att avgiftsbelägga sena avbokningar är något som efterfrågas mer och mer bland Region Västmanlands anställda, därför har vi åter igen lagt en motion om detta.

Det är hög tid att det Socialdemokratiska minoritetsstyret tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet agerar och lyssnar på personalen. Vårdpersonalens tid och regionens pengar kan användas bättre än att läggas på sena avbokningar.

Mikael Andersson Elfgren

oppositionsråd (M)

Stephanie Bruksgård

Anna Nygren

regionfullmäktigeledamöter (M)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel