Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Låt kommunerna få del av vindkraftpengarna

Försökte komma fram till ”Ring P1” idag, med anledning av att kommunerna föreslås fråntas vetot mot vindkraftsetableringar. Jag lyssnade förstås; En av inringarna tyckte att vi hade fel sorts regering som kunde lägga fram ett sånt förslag... Sanningen är nog att vilken regering vi än hade så skulle ett sånt förslag ha kunnat läggas fram.

Jag ser det som ett försök att göra politik av det hela och förfalska den politiska verkligheten. Alla är överens om att landsbygden är ett "skafferi". Sen jämfördes etableringarna med all rätt med gamla tiders vattenkraftsetableringar och nutida gruvetableringar som har det gemensamt att vinster och skatter på vinsterna gärna får hamna vart som helst utom på etableringsorterna...

Det enda som inte avhandlades var de markägare som upplåter mark mot en ersättning vars storlek vi övriga inte får veta och den kommunalskatt som betalas på den biten hamnar också till en mycket stor del i andra kommuner än där snurrorna byggs eftersom ägarna är utflyttade i många fall.

Jag har inget mot vindkraft i sig, då vi måste ställa om till klimatneutrala energislag. Men varför inte passa på att förbättra de ekonomiska för kommuner som går på knäna när chansen finns? Eller ska vi bara lyssna till valtalen där ”hela landet” omnämns och ska ”satsas på”? Upp till bevis nu! Vindkraften går inte att stoppa. Var tycker ni att vinster och skatter ska hamna?

Hans Ola Berglund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel