Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Kvinnor på kvinnodagen, nu organiserar vi oss!

Året är 2020 och det är 110 år sedan den internationella kvinnodagen instiftades.

Det hade passat bra med ett krafttag för jämställdheten. Det vore verkligen på tiden och dessutom väldigt lägligt i år när det är avtalsår. Skillnaderna mellan de traditionellt kvinnliga branscherna i jämförelse med de mansdominerade är helt orimliga och det är pinsamt att vi inte kommit mycket längre.

Det här är orättvisor som medlemmarna i våra föreningar märker av varje dag.

Likvärdiga yrkesutbildningar på gymnasiet värderas helt olika på arbetsmarknaden. Utbildningar till undersköterska, barnskötare, mekaniker eller elektriker lönesätts och värderas utifrån könsnormer och inte yrkeskompetens.

Den diskriminerande värderingen av kvinnodominerade branscher märks inte bara på lönen. Den märks även väldigt väl på arbetsvillkor, arbetstider, arbetsmiljö, förutsättningar och möjligheter på jobbet och inte minst på pensionen.

Att unga kvinnor i 25-årsåldern blir sjuka på grund av stress är allt vanligare, inom vård och omsorgsyrken så larmas det ständigt om försämrad arbetsmiljö och sjukskrivningarna ökar.

Det larmas också om att omsorgen av de äldre blir lidande. Att personalen inte hinner med den sociala biten som så många behöver. Underbemanning och platsbrist skapar otrygghet. Det krävs mer trygghet och säkerhet för de äldre och för de anställda genom stora satsningar och mer resurser till välfärden.

Det borde stå högst upp på ansvarigas agenda att ta tag i de stora problem som finns och som gör att många välfärdsarbetare inte vill eller orkar arbeta kvar.

Att ta jämställdheten på allvar är att värna om välfärden.

Att ta välfärdsarbetarna på allvar är att värna om jämställdheten.

Men förutom att kvinnorna straffas under sitt arbetsliv så blir de straffade igen när arbetslivet är slut. För då är oftast även kroppen slut. Och pensionen är så låg att det endast går att överleva, inte leva.

Vi kräver rättvisa och anständighet. Vi kräver att arbetsgivare tar sitt ansvar. Vi kräver jämställdhet på riktigt.

Nu organiserar vi oss och håller ihop!

Malin Ragnegård

avdelningsordförande Kommunal Bergslagen

Solveig Hansson

distriktsordförande SKPF pensionärerna Dalarna

Eleonor Wikman

distriktsordförande SKPF pensionärerna Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel