Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Kvälls - och nattbussar bör kunna stanna även mellan hållplatserna

M: "Regionen har ett ansvar för tryggheten".

I Västmanland avstår 45 procent av alla kvinnor och 19 procent av alla män från att gå ut ensamma på grund av att det känns otryggt. Ingen annanstans i landet är det så många män som avstår från att gå ut, för kvinnor visar bara Skåne och Örebro ett sämre resultat.

Att så många västmanlänningar avstår från att gå ut är oacceptabelt och slår mot både jobb och företagande, men framför allt begränsar det människors frihet. Västmanland skall inte vara ett av de mest otrygga länen i Sverige, och när otryggheten växer måste vi vidta åtgärder så att fler vågar röra sig ute.

Moderaterna arbetar för att Västmanland skall bli ett tryggare län, därför har vi i Region Västmanland genomgående föreslagit trygghetsskapande åtgärder. Ett av våra förslag som behandlades på fullmäktige i juni var att flexibla nattstopp skulle införas inom kollektivtrafiken.

Flexibla kvälls- och nattstopp innebär att en ensam resenär kan begära att bli avsläppt mellan två hållplatser. Detta förutsatt att busstoppet kan genomföras på ett trafiksäkert sätt och det är busschauffören som fattar beslut om busstoppet kan ske eller inte. Syftet är att resan ska bli tryggare genom att vägen hem blir kortare och att ingen annan på bussen släpps av samtidigt.

Tyvärr röstade den styrande minoriteten Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet nej till förslaget. Istället vill minoritetsstyret fokusera på att göra redan existerande hållplatser trygga. Det är naturligtvis bra, men inte tillräckligt. Det kan vara så att det är någon på hållplatsen eller på bussen som resenären inte vill gå av samtidigt med, och då räcker det inte med att existerande hållplatser är bra belysta.

Regionen har ett ansvar för tryggheten och för att få fler att resa kollektivt genom att skapa en mer flexibel kollektivtrafik. Det arbetet kräver högre ambitioner än vad minoritetsstyret hittills visat.

Mikael Andersson Elfgren, Oppositionsråd Region Västmanland (M)

Jenny Landernäs, Oppositionsråd Region Västmanland (M)

Gunnar Björnstad, Regionfullmäktigeledamot (M)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel