Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Krångel med gravrätter i Köping

Om jag inte är fel underrättad så betalar man för en gravrätt i 25 år när någon blir jordfäst eller för en plats för urna. När den tiden har gått får man en fråga om man vill ha den kvar, och får betala ytterligare pengar. Vill man inte det så borde kyrkogårdsförvaltningen ta bort ev. gravsten och återställa platsen.

Men så fungerar det tydligen inte. Man skall beställa en fullmakt som ska fyllas i och återsändas. Den är dessutom mycket konstigt utformad, namnteckning som inte finns skall bevittnas av 2 personer. Dessutom skall kyrkogårdsförvaltningen ha betalt för att ta bort gravsten. Vart går begravningsavgiften som alla medborgare får betala vid deklarationen. Önskar ett svar av kyrkogårdsförvaltningen.

Fd. Kyrkobesökare  

Svar från Kyrkogårdsförvaltningen:

Köpings pastorat är huvudman för begravningsverksamheten. Av begravningslagen framgår att begravningsavgiften endast får användas till den i lagen definierade begravningsverksamheten. För att bevaka att begravningsavgiften används på rätt sätt så sker årligen en särskild revision. Verksamheten granskas även av särskilt begravningsombud som är tillsatt av Länsstyrelsen.

Tjänster som ingår i begravningsavgiften

Nedan specificeras begravningslagens (Lag 1999:306).skrivning om vad som ingår i begravningsavgiften:

”För den som vid dödsfallet var folkbokförd inom en huvudmans förvaltningsområde skall huvudmannen utan kostnad för dödsboet tillhandahålla gravplats eller motsvarande på allmän begravningsplats under en tid av 25 år, gravsättning inklusive gravöppning, återfyllning och iordningställande av öppnad grav, transporter från det att huvudmannen övertagit ansvaret för stoftet till dess att gravsättning har skett, med undantag av transport för gravsättning utanför huvudmannens område, om inte transporten beror på ett avtal om tillhandahållande av särskilda gravplatser, kremering, lokal för förvaring och visning av stoftet, samt lokal för begravningsceremoni utan religiösa symboler.” 

Vad gäller gravsättning erhålls gravplats i 25 år utan kostnad. Vad gäller askgravplatser så tas avgift ut då skötsel ingår för denna gravanordning. När tiden har gått ut får gravrättsinnehavaren därför frågan om denne vill förnya eller återlämna gravrätten. Om gravrätten återlämnas skall gravrättsinnehavaren göra detta skriftligt. Därefter tas anordningen bort. Således arrenderas gravrätten av innehavaren som själv äger gravstenen. Gravstenen krossas om gravrättsinnehavaren inte vill ta hand om stenen. Eftersom kyrkogårdsförvaltningen erlägger en avgift för transport och kross av gravrättsinnehavarens ägda sten, debiteras således gravrättsinnehavaren för detta. För att undanröja eventuella oklarheter kommer blanketten för återtagande av gravrätt att förtydligas med särskilt fält för namnteckning.

Vänligen Kyrkogårdsförvaltningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel