Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Köpings skola mäter som alla andra

Svar till signaturen Förälder

Vår intention är inte att gömma svaga resultat i missvisande statistik och vi reder gärna ut siffrorna och begreppen. All vår personal arbetar för att ge elever bästa tänkbara förutsättningar för nå målen med sina studier.

Det stämmer att gymnasiebehörigheten på riksnivå ligger på drygt 85 procent (85,6), men om utbildningsministern har sagt att detta innebär att drygt 85 procent av alla elever som gick ut årskurs 9 i våras därmed har godkänt i alla ämnen så är det felaktigt.

För att bli gymnasiebehörig till ett yrkesprogram, alltså ett nationellt program krävs det att eleven når minst betyget E i svenska/svenska som andra språk, matematik, engelska och ytterligare fem ämnen.

Det krävs alltså inte att eleven når minst E i alla ämnen för att bli gymnasiebehörig (inte ens för de högskoleförberedande programmen krävs det minst E i alla ämnen utan totalt tolv ämnen).

Ett annat mått som brukar användas inom skolvärlden är just andel elever som når minst godkända betyg i alla ämnen. Detta har dock inget med gymnasiebehörigheten att göra. I hela Sverige var det 76,1 procent av alla elever i årskurs 9 som nådde minst godkänt betyg i alla ämnen senaste läsåret. Det är alltså inte samma som den nationella gymnasiebehörigheten. 

Det stämmer att vi inte anger att de 87 procent av eleverna blev behöriga till yrkesprogrammen på gymnasiet men det är heller inget som Skolverket brukar ange. Måttet som används när vi och Skolverket presenterar gymnasiebehörighet för nationella program är just gymnasiebehörigheten till yrkesprogrammen.

Vi är naturligtvis inte nöjda med att runt 13 procent av våra elever inte blev behöriga till något nationellt program. Vi ser samtidigt att vi ligger kvar på ungefär samma nivå som föregående år, då Köpings gymnasiebehörighet låg bland de 25 procent bästa kommunerna i Sverige. Mer om det finns att läsa om i SKL:s öppna jämförelser för 2019.

Thomas Karlsson

förvaltningschef

Niklas Sandman

kvalitetsutvecklare på utbildningsförvaltningen i Köpings kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel