Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Kommunerna måste stoppa våldet på LSS-boenden

Kommunerna måste stoppa våldet på LSS-boenden På 40 procent av Sveriges gruppboenden rapporteras det om våld mot de som bor där. År efter år rapporterar Autism- och Aspergerförbundets medlemmar dessutom om missförhållanden på LSS-boenden.

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, reglerar när personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar har rätt till en bostad som är anpassad för dem. Ytterst ligger ansvaret för Västmanlands LSS-boenden på kommunerna.

Otryggheten på LSS-boenden ökar och tillsynsmyndigheten IVO rapporterade 2019 om att missförhållanden i form av tvångs- och begränsningsåtgärder inom LSS-bostäder har ökat jämfört med tidigare år. Det handlar om allt från fysiska övergrepp, inlåsningar eller att munnen tejpas för, till hot om att ställa in aktiviteter om personen inte sköter sig.

För att minska våldet krävs ökad kompetens hos både chefer och personal. När personalen behärskar konkreta verktyg som till exempel kommunikationsstöd, kan fler individer bemötas utifrån sina personliga behov. När kompetensen ökar – ökar också tryggheten.

Autism- och Aspergerförbundet vill se ett kompetenslyft i Västmanlands kommuner för att skydda personer med funktionsnedsättningar från våld och övergrepp i deras hem. Kompetenslyftet bör bestå av:

• Ökad kunskap om autism. Autismspecifik kompetens skapar inte bara ökad kvalitet och trygghet för de som bor i ett LSS-boende, det leder även till en bättre arbetsmiljö för personalen.

• Närvarande chefer. Även chefer bör delta i utbildningen tillsammans med personalen på varje boende för att stärka sina möjligheter till aktivt ledarskap.

• Mer tid för eftertanke. I dag saknas i många fall tid för handledning, planering och reflektion för personalen. Chefen behöver ta ansvar för att tid avsätts till strukturerad eftertanke också i relation till LSS grundläggande intentioner.

Med rätt kompetens kan LSS-boendena bli tryggare. Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att kartlägga kompetensen på landets LSS-boenden. Det är naturligtvis bra, men Västmanlands kommuner kan inte nöja sig med att invänta ett möjligt nationellt kompetenslyft från regeringen – våldet på LSS-boenden måste stoppas nu. Det är dags för Västmanlands kommunpolitiker att ta sitt ansvar och agera kraftfullt för att öka tryggheten på Västmanlands LSS-boenden.

Ulla Adolfsson, förbundsordförande,

Maria Sivall, förbundsjurist,

Autism- och Aspergerförbundet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel