Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Kommer ni att åtgärda detta, Köpings kommun?

Kommunerna står inför en ekonomisk kris med växande välfärdsbehov, vikande konjunktur och omfattande kostnader i migrationskrisens spår. Köpings kommuns styrande majoritet måste därför ta tag i främst tre områden.

1. Effektivisera och prioritera

Kommunens verksamhet måste effektiviseras. I Svenskt Näringslivs rapport Effektiva Kommuner framkommer att Köpings kommun är bland de minst effektiva i landet och skulle kunna spara mycket pengar på kärnverksamheterna, mellan sex och tio procent, genom att lära av de 25 procent kommuner som har effektivast verksamheter. Det handlar inte om att springa fortare, utan att ta till sig nya arbetssätt.

Dessa effektiva kommuner utmärks av restriktivitet med skattehöjningar, stram resurshushållning och klok konkurrensutsättning. Köpings kommun har dessvärre andra kännetecken. Exempelvis ligger knappt något av den kommunala verksamheten ute på entreprenad, bara cirka 3,4 procent under 2017 jämfört med Sverigesnittet på 15,4 procent. Att Köpings kommun inte infört LOV, eller ens sökt pengar för att utreda frågan, innebär också att Köping går miste om många nya företag.

2. Förbättra företagsklimatet Köpings företagsklimat måste bli bättre. I vår undersökning får kommunen låga betyg av de lokala företagen. I rankingen hamnar Köping på plats 252 av 290 kommuner i landet. Dessutom har Köping en väldigt låg andel företagare. Även nyföretagsamheten är låg.

Köpings kommun måste förbättra sin attityd i dialogen med näringslivet. Kommunens myndighetsutövning bör bli mer serviceinriktad och det måste bli lättare för företagen att följa reglerna. När Svenskt Näringsliv för tre år sedan frågade Köpingsföretagen svarade 43 procent att de tvekat angående att lämna klagomål till kommunen, eftersom de är rädda för negativa konsekvenser. Detta tydliggör behovet av en förbättrad dialog och lyhördhet i Köping. Det vore intressant att få höra vad majoriteten tänker göra för att företagen i Köping ska bli minst lika nöjda som de i exempelvis Kungsör och Arboga.

3. Få fler i arbete Sist men inte minst måste Köpings kommun bryta utanförskapet och få fler att gå från bidrag till arbete. Köpings kommun har hög arbetslöshet (9,0 procent) och en hög andel bidragsförsörjda (17,1 procent). I kommunerna Växjö och Solna har tydliga krav på motprestation, nära samarbete med arbetsgivare och individuellt stöd som gör fler anställningsklara sänkt bidragskostnaderna och tagit fler till jobb. Köping måste gå i samma riktning.

Kristin Lahed & Tony Gunnarsson

Svenskt Näringsliv Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel