Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Klargörande om inspektioner i coronatider

Tillsyn med anledning av coronaviruset covid-19

Miljöenheten vill med anledning av insändare i Bärgslagsbladet den 2 april förtydliga att vi inte slutat utföra tillsyn och ge en lite mer beskrivande bild än den som informerats om på kommunens hemsida.

Vi prioriterar alltid tillsynsbesök vid klagomål, olyckor, större driftstörningar eller andra brådskande händelser, så även nu. Vi försöker dock vara lyhörda för verksamhetens situation och tar en kontakt inför besök vi gör.

Miljöenheten är kommunens tillsynsmyndighet inom bland annat miljöbalkens- och livsmedelslagstiftningen områden. Vi följer våra vägledande myndigheters råd och rekommendationer för hur vi bör utföra miljö- och livsmedelstillsyn under rådande förhållanden. Våra vägledande myndigheter i detta sammanhang är Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket och Naturvårdsverket.

Vägledande myndigheters råd är att omprioritera tillsynen så att resurserna läggs på rätt ställe samt överväga om tillsynsbesök som innebär kontakt med andra kan utföras på annat sätt för att undvika smittspridning. Det kan till exempel innebära informationsinsatser om egenkontroll och rutiner för att förebygga smittspridning, att begära in skriftliga uppgifter eller att föra dialog över telefon eller Skype.

Livsmedelsverket skriver på sin hemsida att i nuläget finns ingenting som tyder på att viruset kan spridas genom att man äter mat eller dricker vatten. Coronavirus sprids genom kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta.

Linda Eriksson, miljöchef, samhällsbyggnadsförvaltningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel