Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: KD lovar runt men håller tunt

Svar på insändaren ”Osakligt påhopp av S i Köping”

Tack Kristdemokraterna (KD) för att ni sprider uppmärksamhet om Köpings Socialdemokratiska Tidning! I den berättar vi, liksom i kommunfullmäktige (kf) i november 2020, hur vi upplever KD:s budgetförslag för Köpings kommun 2021. Det tål tydligen inte KD som i värsta Busch-/Trump-anda går till angrepp på S. Några exempel:

KD har motionerat om kommunalt härbärge, nytt koloniområde, åtgärder på gator mm. Inget av detta har man prioriterat och avsatt pengar för i sitt budgetförslag. Man skriver att det behövs kommunala centrumvakter, men avsätter inga pengar till detta. Någon vecka efter kf lämnade KD in en motion om centrumvakter, men, fortfarande utan förslag till finansiering. Det ska väl ”någon annan” fixa? Och biblioteket vill KD flytta, några hundra meter, till centralt belägen affärsfastighet. Är det roligare att betala affärshyror till privata ägare än till Folkets Hus som till hälften ägs av kommunen?

Man vill ha familjedaghem och enskilt drivna förskolor. Och små förskolegrupper, men, avsätter inte extra pengar för det. Dessutom anser KD att kommunen ska ut på marknaden och ragga friskolor. I samma anda föreslår KD att kommunen ska införa kommunal utmaningsrätt (konkurrensutsätta kommunala verksamheter) liksom lagen om valfrihetssystem (LOV) som ska leda till ”förenklingar och förbättringar” samt ”öka valfriheten, mångfalden och kvalitén”. Man ser också en fördel med att företagare ska kunna ha driftansvar för äldre- och trygghetsboenden. Utan att tala om varför. Det är svårt att tolka detta på annat sätt än att KD inte är nöjda med det arbete som utförs dagligen av personalen i de kommunala verksamheterna. Vem som driver verksamheterna tycks vara viktigare än innehållet.

Köpings kommun är inte Sveriges riksdag, Stockholm, Huddinge, Nacka, Örebro, eller någon annan kommun eller region. Vi måste inte härma andra.

Budgetarbetet i Köpings kommun ger alla partier samma möjligheter och förutsättningar. Hela kommunstyrelsen (ks) deltar i två gemensamma dagar i januari där förutsättningar kring ekonomi och omvärld presenteras, likaså på budgetberedningen i maj där alla får samma information och underlag. Om något tillkommer skickas det ut till samtliga i ks. Sedan har partierna tid på sig fram till ks i juni att arbeta fram sina respektive prioriteringar och budgetförslag. Om man behöver hjälp är det inga problem att få det från kommunens tjänstepersoner. Vilket ju också KD, enligt egen utsago, hade fått i senaste budgetarbetet.

Det är, minst sagt, oförskämt att anklaga kommunledningen för ”tystnadskultur och brist på öppenhet”! En ursäkt vore på sin plats. KD, såväl på riks- som lokal nivå, har lätt för att kasta ur sig påståenden och kritik mot andra, men man har tydligen inte, efter alla dessa år, lärt sig att ta kritik eller debatt. Har vi kanske varit för snälla mot KD genom åren?

Socialdemokraterna i Köping genom

Shpetim Pirraku och Elizabeth Salomonsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel