Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Jag skäms över att vara svensk

Vad har hänt med detta land?

Jag har precis varit och hjälpt en vän som är från Uganda att flytta till Stockholm då hans lägenhet här i Kungsör sägs upp av migrationsverket. Han blev tilldelad en “lägenhet” i utkanten av Stockholm, men jag skulle snarare kalla det en skokartong på 9 kvadratmeter med ett kök som inte var särskilt rent och delas med 22 andra. Det är inte ens ett riktigt hus utan en barack. Det sjuka är att hans hyra är 5 100 kr i månaden vilket är nästan lika mycket som jag betalar för en 67 kvadratmeter i Kungsör. Jag skulle inte betala en krona för den lägenheten. Han har bostadsbidrag men måste fortfarande betala 1800 kr själv från de andra bidragen han får. För samma hyra kunde han skaffa en större lägenhet om han hittade en, men då blir han av med bostadsbidraget så han måste bo i den här skokartongen till han får ett jobb och kan skaffa lägenhet. Jag pratade även med personal där och de hjälper aktivt till med att söka lägenhet och hjälper att söka jobb. De måste för arbetsförmedlingen hjälper inte till. Personalen där får göra arbetsförmedlingens jobb istället.

Jag brukar säga att vi kan lika gärna stänga ner arbetsförmedlingen, försäkringskassan och migrationsverket och ersätta dem med en grammofon på repeat som bara säger NEJ NEJ NEJ. Vi har väl alla hört om alla exempel nu de senaste åren där sådana som verkligen behöver särskilt stöd och bidrag och som inte klarar sig utan, men ändå fått sina stöd från försäkringskassan indraget. Bara för att ett fåtal har missbrukat systemet så har försäkringskassan dragit tillbaka nästan allt. Migrationsverket gör inte heller mycket annat än att neka och de kan inte ens göra det fort utan svaret dröjer minst ett par år.

Sverige är ett av få länder som fortfarande skickar tillbaka folk till Afghanistan som anses som världens farligaste land. Om vi inte kan ta hand om dem skicka dem då till ett land som kan ta emot dem och där de inte blir avrättade.

Om Sverige ska komma på rätt bana igen så måste både enskilda medborgare och politiker såväl som politiska partier sätta sig och tänka på "vad står jag eller vi för egentligen. Vad för slags Sverige vill jag att mina barn ska få ärva".

Jag frågar er politiker är ni giriga affärsmän som bara arbetar för sin egen vinning eller är ni politiker som tillsammans arbetar för Sveriges och dess invånares bästa?

Andreas

en oroad svensk medborgare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel