Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ja, vi i (S) säger nej – till orimliga sparkrav som slår mot ungdomar

Svar på Jonna Linnman och Anders Röhfors insändare "S i Arboga är emot allt – vad vill ni egentligen?"

Vi vill att Arboga kommun ska få fortsätta vara en plats för inspiration med en ekonomi som ger möjligheter även efter att P7 lämnat ifrån sig makten.

Vi vill ha en levande landsbygd där familjer ska kunna leva och bo. Landsbygden ska vara ett attraktivt val för bosättning.

Det vi nu ser i Arboga är orimliga sparkrav på alla kommunala verksamheter. Allt som inte är lagstadgad verksamhet tas bort.

• Talpedagogerna som gav stöd till barn/elever med språkstörning togs bort.

• Ungdomscoacherna togs bort.

• Julklappspengen till familjer med försörjningsstöd kortare än 6 månader togs bort.

• Ungdomsgården stängs en dag i veckan.

• Feriepraktikplatserna för ungdomar på sommaren togs bort.

• Ni vill lägga ner skolan i Medåker (ej genomfört pga begäran om folkomröstning)

Det här är några förslag som ni genomdrivit under 2019 och som vi sagt NEJ till. Vi vill behålla ovanstående verksamhet då vi vet att det gör skillnad. Det här slår hårt mot Arbogas barn/ungdomar.

Vi socialdemokrater la en budget som skulle ge Barn- och utbildningsnämnden 4,4 Mkr mer och innebar en besparing på 3,8 Mkr istället för 8,2 miljoner. Vi såg att 8,2 miljoner kronor skulle bli väldigt drastiskt och innebära snabba kortsiktiga lösningar. Det röstade ni nej till. Men nu har även ni i P7 förstått och på senaste arbetsutskottet i kommunstyrelsen tillför ni 4.590 miljoner kr till Barn- och utbildningsnämnden. Vi är glada att ni lyssnat på oss och skjuter till pengar till förskola/skolan.

Den nya skolorganisationen innebär väldigt stora kostnader, det är något vi vill rikta er uppmärksamhet på. I er investeringsbudget finns inte de här pengarna med. Att öka våra investeringar med ytterligare minst 350 miljoner kr ser vi inte som genomförbart i dagsläget. Det känns som om ni tror att allt kan ske på direkten. Släng bort allt gammalt och bygga nytt. Det tror inte vi. Vi tror på en långsiktig plan som bygger på en realistisk och stabil ekonomisk grund.

I investeringsbudgeten finns idag 756 miljoner kr. Det täcker kostnaderna för ny förskola, nytt vårdboende, nytt LSS-boende samt en ny grundskola för 305 Mkr. I skolutredningen är kostnaden för ny grundskola satt till 405 Mkr, 100 miljoner mer än vad som finns i investeringsbudgeten. Ytterligare drygt 250 Mkr behövs för att bygga nya förskolor/skolor på norr. Om den föreslagna skolorganisation blir verklighet så kommer Arboga kommun på några få år byggt nya lokaler för drygt 1,1 miljard kr. För oss går inte den här ekvationen ihop. Ni drar ner på verksamhet och personal och i stället satsar på nya lokaler

Vi vänder på frågan och frågar vad vill Ni förutom att bygga nytt? Det är många som ställer sig frågan, hur vill ni utveckla Arboga under kommande tre år,

Andreas Silversten

Kommunalråd i opposition (S)

Ingrid Noord-Silversten

2:e vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel