Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ingen forskning säger att små skolor är bättre

Signaturen JK önskar svar från mig; Frågan är vilken forskning som säger att stora skolor är bättre.

Svaret är att ingen forskning säger att stora skolor är bra, men ingen forskning säger heller att små skolor är bättre. Det finns inte heller en definition på vad som är en stor eller liten skola.

I min mening kommer inte Arboga heller ha någon stor skolenhet, de två största skolorna kommer fortsatt vara Stureskolan och Gäddgårdsskolans högstadium och totalt sätt kommer Arboga ha en bredd som motsvarar skolstorlekar där 65% av Sveriges elever går.

Skolförvaltningen har tagit fram mycket väl underbyggda förslag till framtida skolorganisation. Den politiska majoriteten har valt att prioritera ett av dessa förslag. Detta menar vi är det bästa sätt på vilket det går att förena alla de stora krav som ställs på dagens skola med den resursram som finns i kommunen för bästa möjliga kvalitet i skolan.

JK hänvisar även till docent Åsa Morberg, och hur hon talar om att andra länder går tillbaks till byskolor. Jag har givetvis läst hennes inlägg, samt även den bakomliggande forskning hon hänvisat till. Åsas debattinlägg har bl.a. handlat om Sandvikens planer på att lägga ihop flertalet mellanstora skolor till en enda jätteskola på 1500-1600 elever. Sandviken går alltså ifrån sådana skolstorlekar som vi går till. I hennes inlägg kan vi även se hänvisningar till finsk forskning. Läser man denna så kan man bland annat hitta att den optimala skolstorleken ligger på 200-400 elever. Jag tolkar det som att Docent Morberg på så vis förespråkar samma storlekar som vår skolorganisationsutredning.

Många verkar tror att P7 vill lägga ner Medåkers skola av ren illvilja, men det kan jag garantera, att detta har stötts och blötts och funderats över. Vi i P7 valde efter mycket om och men gå fram med detta förslag. Utifrån de förutsättningar som finns idag, så anser vi att skolorganisations utredningsförslag är det bästa för Arbogas alla elever.

Slutligen tycker jag tycker ni borde fundera på när ett av Sveriges mest unika politiska samarbeten, med politiker, skolpersonal och fack enas om att detta är den bästa lösningen även fast att det är ett impopulärt beslut. Varför kom vi fram till detta? Jo för det är det förslag som är bäst för alla kommunens barn.

Richard Fallqvist (L) v.ordförande barn och utbildningsnämnden.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel