Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ingen bra erfarenhet av vården

Annons

Efter att ha känt ångesten hos några insändare angående ovanstående vill jag bara delge min erfarenhet gällande hemtjänst, korttids och palliativ vård i hemmet.

Några år efter pappas bortgång 2011 blev mamma till slut tvungen att anlita kommunal vård i hemmet.

Några gånger bodde mamma på ett korttidsboende; då jag kom på besök från Stockholm fick jag börja med att tvätta håret etc. En gång var hon blåslagen i ansiktet. Sköterskan tog mig åt sidan och sade: "De gamla faller för vi har inte tillräckligt med personal att ta hand om dem."

Vid tre tillfällen blev mamma i hemmet bestulen på pengar - 500, 700, 500 kr -. Poilsen sade, att stölder av pengar och smycken var vanligt förekommande både i Köping och i intilliggande kommuner. Alla anmälningar läggs ned, ingen utredning görs även om jag kunde fastslå när stölden måste ha begåtts. Det skulle ju bli synd om de oskyldiga!!!

Jag flyttade så hem till Köping och tog hand om det mesta även om jag måste anlita hemtjänsten ibland. Det fanns utbildade professionella kvinnor och en man men de var i undantag. Statusen är inte hög men varför inte kräva högre utbildning med höjda löner så att utvecklingen vänder? Och förbjud tatueringar, piercning och djupa urringningar! Respekten för de gamla måste iakttas. 

En granne till mig trodde att jag gick hem till mamma varje dag för att jag var betald av kommunen! Jag gjorde det för att jag ville och för att det var nödvändigt. Helt gratis. Svenska staten tjänar miljarder på att anhöriga, mest kvinnor, förutom sitt vanliga arbete, hjälper de sina utan ersättning.

Då det visade sig att mamma på slutet fått ändtarmscancer - trots stillad oro av husläkaren - kom sjuksköterskorna och injicerade morfin inom 10 minuter vilken tid på dygnet som helst. De var varje gång förvånade att mamma fortfarande levde - och de lät höra det också. 

Bedrövad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel