Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Info om talpedagoger stämmer inte

Annons

Replik på Hans Ivarssons svar om special- och talpedagoger, Bbl/AT den 1 mars.

Hans Ivarsson, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden svarar oroliga föräldrar angående neddragningarna av talpedagoger i Arbogas förskolor, grund och grundsärskola, men ger inte rätt information.

Språkstörning är en funktionsnedsättning som ser olika ut för olika barn och elever.

Hans Ivarsson skriver att ”barn och unga i Arbogas förskolor och skolor fortsättningsvis också erbjuds talpedagoger. Det som förändras är hur de nu får stöd”. Längre ner i texten skriver han, ”de barn som är i behov av talpedagogstöd kommer nu i stället att fortsättningsvis erbjudas det genom Logopedmottagningen i Västerås eller på barnavårdscentralen i Arboga”. Det här stämmer inte!

På Logopedmottagningens hemsida går det att läsa: ”För barn 6 år och uppåt. Logopedmottagningen i Västerås erbjuder språkutredningar med efterföljande information till föräldrar och skola om barnets språkliga svårigheter och eventuella diagnos. Mottagningen ger också språkliga åtgärdsförslag. Någon kontinuerlig kontakt, till exempel i form av språklig behandling, erbjuds inte till skolbarn.”

Vidare skriver Hans Ivarsson att deras kompetens kommer att finnas kvar i verksamheten. Ja, det stämmer, men de kommer inte få jobba som talpedagoger. Deras kompetens kommer inte att användas till barn/elever med språkstörning utan till något annat som vi i dagsläget inte vet vad det är.

Språkstörning är en funktionsnedsättning som ser olika ut för olika barn och elever. Skollagen är däremot lika för alla. Den säger att alla ska få det stöd som behövs.

Arboga kommun har ansvar och skyldigheter att ge barn/elever som har tal- och språksvårigheter hjälp. Att ta bort talpedagogerna innebär att Arbogas skolor kommer att vara tvungna att köpa in tjänsten från någon annan aktör. Det kommer att kosta mer pengar och ger inte den kontinuitet som är så viktigt för dessa barn/elever.

Ni i P7 har tagit ett beslut om att ta bort talpedagogerna. Vi tror tyvärr inte att ni hade läst på vad det innebar eller hur det skulle bli för de barn/elever som behöver hjälpen. Ni ville inte heller lyssna när vi Socialdemokrater försökte berätta vad det faktiskt innebär.

Ingrid Noord-Silversten

Klara Sparv

Anna-Lena Rehnman

Kjell Cladin

Per Landén

Ronja Eriksson

Socialdemokraterna i Barn- och utbildningsnämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel