Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Idyll rivs i Köping – ersätts med fula byggklotsar

Ett par byggnadspärlor på Tunadal i Köping ska rivas. En ska ge plats för två helvita byggklotsar av senaste modernistiska snitt. De sista resterna av det forna Tunadalsområdet är nu hotat. Grannar och antikvariska myndigheter protesterar och avstyrker. Men hittills förgäves.

Köpingsprofilen Manne Frisk vårdade sitt över hundraåriga hem, på sitt sätt, i decennier. Köpings siste envetne socialist fyllde det rosaröda putsade huset på St Olovsgatan med vänner, böcker och musik. Trädgården var ett fritt blommande hav, lite bohemiskt men full av fjärilar och surrande humlor. Huset och trädgården berättar om en sparsam livsstil, så rätt i dagens miljötänk.

Den som påstår att kåken är rivningsfärdig och bortom räddning förolämpar den bortgångne Manne. Projektören skriver om sättningsskador och att fönster måste bytas ut, att el och inredning måste ersättas. "Det är inte rimligt att bevara huset" skriver han.

Dagens byggnadsvårdare vet att detta oftast är trams. För fönster i gammalt senvuxet virke är hundra år ingen avgörande ålder. Nya "underhållsfria" fönster i plast och aluminium betyder däremot att de inte går att underhålla.

Byggnadsfirman Nordkvist (Striet Invest AB) vill riva det rosa putshuset Kare 8 och det faluröda Magne 8 en bit ner på Virgatan. Byggnadsantikvarie Emma Karp på Länsmuseet i Västerås avstyrker rivningsansökan. De båda sekelgamla boningshusen anser hon vara väl bevarade i helhet och detaljer, proportioner, material och utformning. Länsmuseet hävdar att dessa kvarvarande rester av Tunadal har ett kulturhistoriskt värde med tidstypiska hus och lummiga trädgårdar.

Med kommunens beviljade rivningslov och bygglov till två modernistiska hyreshus på Kare 8 tar man upp tråden från 1960-talets bunkerpolitik. Det som gamle kommunalrådet Wallbom försökte göra med Tunadalsområdet närmar sig nu sin fullbordan. Allmänheten lyckades den gången stoppa stolleprojektet med hektarstora parkeringsdäck i flera våningar.

Över Sverige drar nu det omtalade Arkitektupproret, som protesterar mot dagens enahanda arkitektur som består i sterila fyrkantiga lådor utan dekorativa inslag. Undersökningar visar att svenskarna helst inte vill bo i detta nya "miljonprogram" som sköljer över oss. Folk vill helst ha bostäder som till det yttre ser ut som det som byggdes för 60-100 år sedan, dvs i varierade miljöer där också de flesta arkitekter bosätter sig.

Byggnadsvårdare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel