Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Idrotten glöms när bostäder byggs

”När det är lätt att ta sig hit gör man det, inte bara när det är organiserade aktiviteter. Man åker hit för att träffa kompisar, det har blivit som en mötesplats i området” En av ledarna i Barkarö SK beskriver fördelarna med att barn och unga kan idrotta i sitt närområde. Han, precis som vi, vet att plats för idrott inte bara är en idrottsfråga utan en fråga om att skapa ett hållbart samhälle.

Agenda 2030-målen innebär att vi tillsammans på alla nivåer ska arbeta för bland annat hälsa, jämlika samhällen, jämställdhet samt hållbara städer. För att uppnå de målen behöver politiken samverka med det omgivande samhället.

Vi lever i en tid av polarisering, segregation, ojämlikhet i skolresultat, en växande klyfta mellan stad och land och mellan bostadsområden. Sverige har Nordens mest inaktiva barn och endast 22 procent av tjejerna och 44 procent av pojkarna i 10–15-åldern når de rekommenderade nivåerna av daglig fysisk aktivitet. I kombination med detta har Sverige under flera år haft den högsta bostadsbyggnadstakten sedan 1970-talet.

Vi ser en stor risk i att idrottsytor glöms bort när fokus ligger på att bygga bostäder. Samtidigt vet vi att barn och unga rör sig mer om de har möjlighet att göra det i sitt närområde. Vi riskerar att bygga in segregation och ohälsa när vi egentligen behöver bygga för vår hälsa. Idrotten måste därför komma med tidigt i kommunernas planering både kring nya idrottsytor men också i planer för upprustning av befintliga idrottsytor.

Tyvärr förvärras också situationen av krångliga momsregler och Skatteverkets nya syn på korttidsupplåtelse av idrottslokaler. Momsreglerna på fastighetsområde är väldigt komplicerade och gör att idrottsföreningar stängs ute från idrottsanläggningar. Regelverket säger något förenklat att om fastighetsägaren blir frivilligt momspliktig för att kunna dra av moms under ny-, till- eller ombyggnation så kan de inte hyra ut sina lokaler till icke momspliktig verksamhet, vilket omfattar alla idrottsföreningar.

Vi vill att

• Samtliga kommuner i länet samråder med Västmanlands Idrottsförbund när översiktsplaner och fördjupade översiktsplaner tas fram

• Idrott läggs till i plan- och bygglagen

• Boverket inkluderar idrott i sin vägledning till kommunerna

• Kravet att hyresgästen måste bedriva momspliktigt verksamhet i lokalen tas bort.

Låt oss bygga ett hållbart samhälle tillsammans och göra Västmanland starkare.

Maria Ericson, ordförande Västmanlands Idrottsförbund

Annika Enberg, tf distriktsidrottschef

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel