Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hur ska Kungsör utvecklas och bebyggas?

Det talas stort om att Kungsör växer. Aldrig tidigare har vi varit så många. Folk flyttar hit och det byggs som aldrig förr. Kungsör är idag 8667 invånare.

Kungsör växer javisst, med det har Kungsör gjort i generationer. Det är inte första gången Kungsör står inför det faktum att bostäder behöver byggas. Mycket av den bebyggelse vi ser idag uppfördes mellan 1930-1970-talet med flerfamiljshus villor och radhus. Tidigare generationer med sina framtidsvisioner har format Kungsör och dess bebyggelse med det sjönära landskapet, hagmarker, åsar, skogar och odlingslandskap.

Utvecklingen av Kungsör har på intet sätt stått still även om de styrande gärna vill få det att låta så. Vi ser positivt på utvecklingen men skulle gärna se en djupare diskussion om hur vi vill utveckla Kungsör. Hur ser efterfrågan ut? Hur vill Kungsörare att Kungsör ska utvecklas? Hur bygger vi hållbart? Kommunen saknar dessutom tydliga ställningstagande kring jordbruksmark.

Vår ståndpunkt är att bebyggelse måste ske med ett visst mått av eftertänksamhet. Vi vill att värdefulla kultur- och landskapsmiljöer värnas, produktiv jordbruksmark ska används för att producera livsmedel. Miljöer med hög biologisk mångfald och grönstruktur ska värnas och utvecklas. Ivern att få fram nya bostäder och ny mark får inte ta överhand.

Rivning av Karlaskolans gymnastiksal för att angöra parkeringar är ett dåligt förslag som vi vänder oss emot. Det är en q-märkt byggnad som är utpekad som värdefull kulturmiljö. Västmanland läns museum har sagt nej, det strider mot gällande översiktsplan och närmare två hundra invånare har sagt nej till detta förslag. Vi är positiva till byggnation av ett flerfamiljshus vid Kaplanen men rivning av gymnastiksalen för att angöra parkeringar säger vi nej till. Självklart hade det gått att hitta andra parkeringslösningar, och dessutom nya hyresgäster eller ägare till fastigheten!

Ett annat förslag som diskuteras är bebyggelse av Söders gärde. Det är inte första gången Söders gärde kommer upp som förslag när fler bostäder ska byggas. Vi är öppna för bebyggelse förutsatt att den harmoniserar med övrig bebyggelse. Vi har tillsammans med alliansen lämnat in ett alternativt förslag som möjliggör bebyggelse med villor och radhus. Det tycker vi är ett betydligt bättre förslag än det förslag som Socialdemokraterna nu försöker att trycka igenom. Man kan ju undra vad drivkraften är bakom dessa storslagna projekt. Finns det underlag? Hur ser efterfrågan ut? Men framförallt var är helhetsbilden?

Planerna för Kungsör stannar inte där och nya förslag på områden för bostäder och verksamhet diskuteras. Vi är positiva till en framtida utveckling vid Borgvik och Gjutaren. Att planlägga och bebygga produktiv jordbruksmark och värdefulla miljöer säger vi däremot nej till. Områden längs Kungsgatan, Malmbergavägen och E20 har varit på tal. Enligt vår mening är det redan verksamhet på dessa områden. Produktiv mark ska användas för att producera livsmedel.

Vi vill snarare se en utveckling där vi förtätar där det är möjligt eller bygger på landsbygden.

Intressanta områden är, hamnområdet, gamla kommunförrådet, stortorget liksom Kungsörs byar, Valskog, Torpa, Granhammar och Kungs Barkarö där kommunen bör inta en mer aktiv roll och stödja utvecklingen. När det kommer till utveckling av markområden för nyetableringar ser vi primärt att kommunen behöver fokusera på att slutföra det redan påbörjade projektet i Sliparen. Därefter tycker vi att Kungsörs sydvästra infart är ett lämpligt område eller varför inte ett Science park vid Ulvesund?

Vi vill att Kungsör blir en attraktiv boendekommun genom att värna det vi redan har och utvecklar hållbara miljöer med hagmarker, betesmarker och sjönära attraktion. Vi vill även att mer byggs tillsammans med dem de berör – kungsörarna.

Madelene Fager

Petter Westlund

Lina Johansson

AnneMarie Andersson

Ledamöter för Centerpartiet i kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel