Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hur kompenseras berövad skolgång?

Jag kan omöjligt förstå att utbildningsnämndens ordförande får sitta kvar. Han förminskar sitt ansvar gällande Ullviskolans avstängningar. Han säger att endast denna elev har stängts av på detta sätt. Det är inte sant och finns dokumenterat.

Förvaltningsrättens dom handlar visserligen om att en elev stängts av i två veckor istället för en. Men domen gällde bara det senaste beslutet av flera. Ordföranden har själv tagit tre delegationsbeslut gällande samma elev. Detta saknar stöd i kommunallagen och är ett pågående ärende hos Justitieombudsmannen.

Avstängningarna har kallats för missar i rutinerna. Domstolsbeslutet reduceras till ”formaliafel”. Ordföranden tänker att nya rutiner och blanketter ska räcka. De kallas för arbetsmaterial och lämnas inte ut. Domen anger att avstängningen är behäftad med allvarliga brister. En elev tvingas börja gymnasiet för tredje gången på grund av de felaktiga besluten. Andra elever har missat hela gymnasiet för att de sagt nej till drogtest, i enlighet med svensk grundlag,

Nämndordförande är högst ansvarig för de brister dokumentation som påtalas. Besluten har återrapporterats till nämnden. Ett protokoll anger att det har varit många avstängningar på Ullviskolan. Nämnden noterar informationen.

Elever har missat hela gymnasiet för att de sagt nej till drogtest. Nämndordförandens handlingar strider mot de lagar han är satt att följa. Han har tagit utbildning istället för att ge den. Inte ens när hela skolan läste på distans fick de avstängda eleverna närvara.

Ordföranden fortsätter sparka på eleven vars skolgång han har tagit. Han fortsätter hävda att det är lagarna det är fel på och att de måste ändras av regeringen. Han uttalande är partiska och strider mor förvaltningslagen.

Ordföranden skapar utanförskap och unga som inte har en anledning att kliva upp på morgon.

Nu behöver Köpings kommun be eleverna om ursäkt. De behöver fundera på vilken ersättning som är rimlig för en felaktigt berövad skolgång.

Förälder

Ordförande i utbildningsnämnden i Köping har erbjudits möjlighet att bemöta uppgifterna i insändaren men avböjer ytterligare kommentarer och hänvisar till sitt svar i Bbl/AT:s artikel publicerad den 15/7.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel