Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Höghastighetstågen blir ett hårt slag mot Västmanland

Att bygga höghastighetsbanor för tåg mellan Stockholm och Göteborg och Malmö är inget annat än ett politiskt prestigeprojekt som låser Sveriges infrastrukturinvesteringar i decennier framöver. Regeringens, tillsammans med Centerpartiets och Liberalernas, planer behöver stoppas.

Expert efter expert har dömt ut projektet ur både miljö- och kostnadsperspektiv då de nya höghastighetsstambanorna som kostar drygt 200 miljarder kronor kommer vara både omodern, olönsam och inte skapa den klimatnytta som behövs när den står färdig i mitten av 2040-talet.

Höghastighetstågen kommer även att bli ett hårt slag mot Västmanland. Ett höghastighetståg mellan Stockholm och Göteborg och Malmö skulle inte stanna i Västmanland, men det kommer med all sannolikhet att ta resurser från andra viktiga infrastruktursatsningar som behövs i vårt närområde.

Mer än var tionde arbetande västmanlänning pendlar till ett annat län och nästan var tionde person som arbetar i länet kommer från ett annat län. Mellan länets kommuner är pendlingen ännu större. För Västmanland är det därför av stor vikt att pendlingen inom länet, men även mot de större städerna i vårt närområde, Stockholm, Örebro, Uppsala och Eskilstuna fungerar väl.

Istället ser vi idag överfulla tåg som dessutom inte går i tid, detta till följd av bland annat bristande kapacitet och bristande underhåll av våra järnvägar. Det slår direkt mot tillväxten då färre har möjligheten att arbetspendla samtidigt som miljön blir lidande då fler tvingas ta bilen när de ska ta sig till jobb eller nöjen.

För Västmanland är det därför av stor vikt att både kapaciteten och underhållet av redan existerande järnväg utvecklas, men också att en ny, snabbare järnvägsförbindelse mellan Stockholm och Oslo byggs. Det skulle förbättra pendlingsmöjligheterna för västmanlänningarna inom stora delar av Mälardalsregionen samtidigt som vår viktigaste tillväxtmotor, Stockholm stärker sin konkurrenskraft.

Vi uppmuntrar Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet i Västmanland att göra gemensam sak med Moderaterna och säga nej till höghastighetståg till förmån för mer effektiva infrastrukturinvesteringar som gynnar både miljön och Västmanland.

Mikael Andersson Elfgren (M)

Oppositionsråd Region Västmanland

Jenny Landernäs (M)

Oppositionsråd Region Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel