Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Han är isolerad och det vrider sig i magen

Det var en gång personliga assistenter...

Personliga assistenter som skulle kunna bidra till ett mer innehållsrikt liv för en man, bosatt på ett äldreboende i Köping, som drabbats av omfattande förvärvad hjärnskada i vuxen ålder. Man född på 60-talet. En man som efter sviterna är halvsidesförlamad och oförmögen att förflytta sig själv på egen hand. Rullstolsburen. Afasi. Nedsatt kognitiv förmåga. Stort bestående hjälpbehov.

Så kom flytten från boendet till en egen handikappsanpassad lägenhet. Assistenterna rekryterades på löpande band för att säkerställa en trygg flytt och omhändertagande, hemtjänst i assistansliknande form hette det. I väntan på beslut. Det skulle bli så bra. Alla var hjälpsamma och gav ett hoppfullt intryck.   Ett helt nytt möblemang införskaffades, kylen fylldes och färska blommor i fönstren. Man såg snabbt framsteg. Talet blev bättre och det blev lite lättare att förstå honom. Stunderna mannen satt uppe i sin stol utökades till flera timmar om dagen. Mannen, på grund av stor smärtproblematik, är till stor del sängliggande. Han kunde på ett flexibelt sätt komma ut. Ta en fika på stan och delta på sin dotters bröllop. Någon var hans händer och fötter. Beslutet kändes så rätt och självklart. Så det här var att leva enligt goda levnadsvillkor. LSS.

Så kom smällen. Likt klockan slog tolv för askungen. Sagan skulle komma få ett slut. Som ett prova-på-erbjudande. Försäkringskassan hade sagt sitt. Varpå kommunen fattade sitt beslut. Alla assistenter fick sluta och ersattes med hemtjänstbesök. Det ska tilläggas att hemtjänstpersonalen utför ett bra jobb, men deras möjligheter till vad de kan och får göra är begränsade. Skälig levnadsnivå.

Inte tillräckligt stora fysiska svårigheter för att omfattas av LSS, hette det. Ingen kunde tro att detta var sant. Vare sig läkare eller annan personal och medmänniska.

Nu sitter mannen isolerad i sin lägenhet. Uppesittande en dryg timme varje dag, på en plats i vardagsrummet. Oförmögen att förflytta sig själv. Den ena dagen är den andra lik. Denne man är någons pappa, morfar och vän. Nu är våren här och sommaren närmar sig. Det går inte en dag utan att det vrider sig i magen. Mina tankar går till denne man varje gång jag går till affären, påtar i trädgården eller åker på semester. Mina tankar går till honom i de flesta vardagliga ting man lätt kan ta för givet. Assistans är frihet.

Medmänniska

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel