Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Gör Västmanland till modell för trygg och säker äldrevård

Pandemin har tydliggjort allvarliga brister inom äldrevården, bland annat bristande språkkunskaper och för låg medicinsk kompetens. Dessutom finns samarbetsproblem mellan region och kommun. Detta är problem och risker som varit väl kända i många år, i Västmanland och i Sverige och som ibland fått förödande konsekvenser.

Dessa brister är inte acceptabla. Den medicinska kompetensen måste höjas radikalt. Därför föreslår vi en länsgemensam utbildningsavdelning för legitimerad personal inom kommunernas sjukvård.

Idag går det att bo hemma eller på ett äldreboende trots att man är gammal och svårt sjuk. Detta leder till att behovet av medicinska kunskaper inom den kommunala sjukvården ökar. Alternativet till samarbete i utbildningsfrågan är att varje kommun för sig försöker vidareutbilda sin personalgrupp på ett bättre sätt. Fördelen med en länsgemensam avdelning är att kunna träna rutiner och hjälpmedel gemensamt och att använda skattepengarna mer effektivt.

Gamla sköra människor ska inte komma i kläm eller få sämre vård för att offentlig sektor inte klarar av att ge personalen den kunskap och de förutsättningar de behöver i sitt arbete.

Ett gemensamt arbete mellan region och kommun, är nödvändigt för att höja medicinska säkerheten och tryggheten för de äldre och deras anhöriga.

Vi vill att Västmanland ska vara modell för trygg och säker äldrevård.

Lars-Axel Nordell (KD), Köping

Jonas Stenzelius (KD), Arboga

Jenny Andersson (KD), Kungsör

Amanda Grönlund (KD), distriktsordförande

Malin Gabrielsson (KD), Region Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel