Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Går det här ihop med barnkonventionen?

Svar på insändaren "Vi lärare står bakom Arbogas skolförslag"

Det finns ett talesätt som säger att: om man kastar en käpp i en hop med hundar då gnäller den som träffas. Det verkar fortfarande stämma för i dag 6/5 kan vi läsa hur signaturen lärare i Arboga kommun reagerar.

Att skolutredningen är en tjänstemannaprodukt är det ingen som ifrågasätter tvärt om. Att en majoritet av lärarna uppfattar att deras dröm om nya fina lokaler och en stor organisation med många arbetskamrater är ifrågasatt är det heller inget tvivel om. Men att det finns mycket att göra inom skolområdet är det absolut ingen som nekar till. Däremot när en utredning av detta slag presenteras så är det politikernas skyldighet att väga in alla faktorer som kan ha betydelse för samtliga invånare i  kommunen och när det gäller skolan så är det först och främst barnens perspektiv som ska vägas in. Här har man tagit tjänstemannautredningen rakt av utan att ta hänsyn till vad som är bäst för samtliga barn.

Går det här ihop med barnkonventionen? Att det finns forskning som visar att föräldrarna har ett större engagemang i små skolor har inte vägts in. Elever från små skolor klarar sig bättre i sina fortsatta studier, hur har det vägts in?  Små skolor syns också fostra bättre samhällsmedborgare med avseende på tolerans, respekt, jämlikhet och ansvar för självstyrning, hur kompenseras det i stora skolor?  

Man har heller inte tagit någon hänsyn till vad förslaget får för konsekvenser för Arboga kommun och dess landsbygd. Samtliga partier i P7 som i valet sa sig värna om landsbygden och dess utveckling har inte med ett ord förklarat vad som gör landsbygden bättre när man tar bort skolorna därifrån. Politikerna i P7 säger heller inget om att en stor stadsdel i kommunen blir utan förskolor när förslaget är genomfört.

En sak har du rätt i och det är att ”det är inte styrande politikerna som har lagt fram förslaget. De har förlitat sig på förvaltningen….”  Och det är just det som är felet. Inte ens demokratin fungerar i detta fall, de styrande P7 använder fula metoder för att få sin vilja igenom. Det finns till och med sådana politiker i P7 som låter sig vilseledas så till den milda grad att dom förespråkar ett nyöppnande av Medåkers skola om folkinitiativet skulle få en majoritet och därmed förespråkar en nedläggning före folkomröstningens genomförande. Är det ens lagligt ?

JK

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel