Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Förskolorna Köping glömde?

Varje dag som jag går till mitt arbete, så går jag förbi två förskolor. Trollsländans förskola och Svalans förskola. Varje dag förundras jag över deras utemiljö (då jag aldrig sett insidan kan jag inte uttala mig om denna). Båda förskolorna är försedda med gungor och rutschkana. Men där tar det hela slut! Det ser faktiskt riktigt tråkigt ut och det kan inte vara speciellt rolig för vare sig fröknar eller barn att vistas på. Jag har själv i dagsläget inga egna barn, men om jag en dag får så kommer jag inte vilja välja en av dessa förskolor. Inte utan kamp för en mer stimulerande utemiljö i alla fall!

När min väninnas barn besökte mig en helg så åkte vi för att leka på Kompassens förskola, som har en stimulerande miljö för alla åldrar. Då den är nybyggd så förstår jag att det självklart finns ekonomi för att satsa på utemiljön. Men när kommer pengarna till de gamla förskolorna? Menar inte Köpings kommun att alla barn är lika mycket värda? Eller är tanken att avveckla dessa två förskolor?

En kräsen förbipasserande

Svar direkt: Med all respekt för åsikterna i insändaren angående utemiljön på förskolorna vill jag beskriva tankarna kring förskolornas miljö utifrån läroplan och ledning för förskolorna i Köping.

I vår läroplan för förskolan beskrivs tankarna kring arbetet med barnets lärande i kombination med erbjudande av miljö: ”Barnen ska kunna växla mellan olika aktiviteter under dagen, både utomhus och inomhus och i varierande miljöer”

På de äldre förskolor som inte har en utemiljö jämförbar med nybyggda förskolor är det en annan utmaning att arbeta utifrån vad läroplanen beskriver än utmaningen på de nyare förskolorna.

Förskolans pedagoger använder inte bara de utemiljöer som finns nära förskolan för att utmana barnen i deras lek och lärande utan även närliggande miljöer. Det kan handla om lekparker, andra förskolors gårdar och skogsområden.

Ej fastmonterat lekmaterial plockas dagligen ut och in på förskolorna när pedagoger och barn är på plats och har aktiviteter utomhus.

Vi gör prioriteringar gällande upprustning av våra förskolor och deras miljöer utifrån de investeringspengar vi avsätter i budget.

Någon nedläggning av förskolor är inte aktuell i Köping. Vi planerar istället att bygga flera nya förskolor i Köpings kommun samt, där det är möjligt, ändamålsanpassa befintliga förskolor.

Susanne Ekholm

Verksamhetschef förskola

Köpings kommun

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel