Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Förnyelse innebär förstörelse av ikoniska hus

Köping är känd i Sverige av olika anledningar. Många känner till världens längsta smörgåstårta eller ”En annan del av Köping”, eller kanske för filmregissören Jösta Hagelbäck och vinsten av silverbjörnen för filmen ”Kejsaren”.

Dock är Köpings popularitet, till stort sätt, tack vare dess byggnader och stadens utformning. Gamla, vackra hus, ikoniska hus som lever och skapar stadens ande.

Ett av dem är Manne Frisks gamla kåk, röd och vacker nedanför Bredablicksbacken. Detta kvarter lever i Köpingsbonas hjärta; fotografens gula hus som står som en stor syster till det pittoreska röda vackra huset bredvid. En del av Köping som vi alla njuter av då det just där befinner sig en del av vårt förflutna, det som påminner oss vilka vi är och vad vi står för.

Häromdagen såg jag på nyheterna att man tänker riva ner detta vackra röda hus. De tänker bygga lägenheter, stora vackra lägenheter som helt känslolöst kommer att sudda bort en del av vår Köpingsande, en del av vår Köpingskänsla som så många gånger vi har visat stolta.

Argument som huset är för gammalt och att renoveringen blir för dyrt förs fram, men jag minns att min vän Cedergren bytte och renoverade varenda kabel och koppling i huset bara för åtta år sedan. Dessutom renoverade han och förstärkte stor del av huset på beställning av Manne Frisk, så huset inuti är tipptopp. Ändå vill man riva det. Det borde ha varit K-märkt  för länge sedan, men det har inte varit en prioriterat förrän nu kanske.

Jag uppmanar våra duktiga politiker i stan att K-märka detta vackra hus innan det är försent. Det är en viktig del av vår historia och vår ande går förlorad. Man ska inte förstöra Köpings ande när man förnyar staden, det skulle vara egoistiskt och nonchalant. Dessutom har det en smak av koalition, det vill säga luddiga överenskommelser. Någon kommer att berika sig med detta men vi alla andra kommer att förlora en bit av vår Köpingskänsla.

Vad är vi värda, vad håller oss kvar i Köping om inte dess ande och känsla som är direkt anknuten till dess byggnader. Vi ska inte förstöra för att förnya, vi ska förbättra och inte riva ner historien om oss  och känslan av stolthet av att vara en Köpingsbo.

MM

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel