Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Flytten av bussen – en riktig soppa

Trots stort missnöje bland bussresenärer och invånare slutar bussen snart att trafikera Kungsörs centrum. Socialdemokraterna som styr Kungsörs kommun menar att alla partier är överens om att det är ett dåligt beslut. Problemet är bara att socialdemokraterna vaknade alldeles för sent.

Planeringen som de styrande själva var delaktiga i påbörjades redan 2016. Från oppositionens sida har vi återkommande påtalat vårt missnöje och i våra årliga budgetar har vi lyft denna fråga.

I maj 2018 ansöker kommunen om medfinansiering för utbyggnaden av resecentrum för att angöra en ny hållplats för stomlinjebussarna 550 och 552 samt övriga busslinjer 49 och 53 vid resecentrum. Och det måste väl ändå de styrande ha varit väl medvetna om? Samma år byggs Drottninggatan om och bussens möjligheter att trafikera centrum försvåras. Samtidigt är det valtider och torgmöten. Utåt sett ser det ut som vi alla överens om att beslutet att flytta bussen är dåligt. Invånare framför sitt missnöje. Vårt gemensamma försök att stoppa beslutet lyckas aldrig, - inte är så konstigt utifrån tidigare ageranden.

Beslutet är fattat och nu sitter vi här med frågor som måste lösas och pengar som måste skjutas till. Vid kommunstyrelsens sammanträde i januari diskuterades ett underlag för investering i resecentrum och behov av ytterligare åtgärder, bland annat investering i en ny centrumnära hållplats vid Kungsgatan. Beslutsunderlaget innehöll stora brister och vi saknade förslag till utformning, trafiksäkerhetshöjande åtgärder vid Kungsgatan och den totala kostnaden för flytten av bussen. Delar av ärendet återremitterades, vilket vi är glada för.

Sedan en vecka tillbaka finns det nu ett förslag om en hållplats vid Kungsgatan, ett förslag som dessvärre skulle stoppa trafikflödet och tillgängligheten på Kungsgatan. Vi ser hellre att kommunen tittar på andra centrumnära alternativ, exempelvis bussgata på Thor-Modéens gata.

I dagsläget har vi ingen aning om när hela den här soppan ska få ett slut och vad slutnotan blir för oss skattebetalare. Busstrafiken är en del av ett hållbart resande och vi hoppas att EKO-kommunen Kungsör gör vad den kan för att resenärer så smidigt som möjligt ska kunna ta bussen.

För centerpartiet,

Madelene Fager och Petter Westlund

Ledamöter i Kommunstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel