Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Fel av Röhfors att föra fram politiska åsikter på kommunens hemsida

Onsdag den 25 september överlämnade representanter från föräldrar i Medåker en namnlista mot nedläggning av Medåkers skola. Lite senare samma dag använder kommunstyrelsens ordförande arboga.se att publicera en artikel för att återspegla sina synpunkter.

Artikeln är utformad som en pressrelease vilket kommunstyrelsens ordförande äger sin fulla rättighet att göra. Däremot reagerar jag på att kommunstyrelsen ordförande använder arboga.se att föra fram sin politiska åsikt och ståndpunkt. Detta hör inte hemma på detta forum. Där ska det finnas information om kommunen, nyheter som att Arboga kommun når sin högsta företagsranking någonsin och liknande.

Vidare hoppas jag att alla Arbogabor förstår vad kommunstyrelsen ordförande försöker åstadkomma med denna artikel. Genom att uttrycka sig som kommunstyrelsens ordförande gör i artikeln försöker han påverka röstberättigade Arbogabor att rösta för en nedläggning av Medåkers skola. Jag citerar ” att behålla Medåkers skola skulle innebära att vi behöver dra in på kostnader i andra skolor i Arboga. Det är inte rationellt och påverkar alla barn och elever i Arboga på ett negativt sätt” slut citat. Genom denna skrivning vill kommunstyrelsen ordförande lägga skuld på oss boende i Medåker och därigenom slå in en kil mellan dig som bor i Arboga och de som bor i Medåker, att Arbogabor redan nu tar ställning för en nedläggning av Medåkers skola och använder sin röst för detta i en kommande folkomröstning.

Här vädjar jag till alla röstberättigade. Läs mellan raderna. Frågan är så mycket större än ”bara” en nedläggning av Medåkers skola. Kommande folkomröstning handlar indirekt om vilken skolorganisation vi ser i Arboga kommun inom fem år. Arboga kommun anger redan i dag att de inom en snar framtid ser att Nybyholmsskolan skall avvecklas. Vill vi se ökad centralisering av våra skolor? Vill vi se större klasser där individen får det svårare eller vill vi ha en möjlighet att erbjuda eleverna småskalighet och en möjlighet att synas och finnas.

Arboga kommun måste genomföra en bra och tydlig påverkansanalys som omfattar barnen. Här finns väldigt mycket forskning att gå på. Det finns forskning som pekar på det positiva med större skolor. Men det finns minst lika mycket forskning som pekar på det motsatta, det positiva med mindre skolor. Detta är trenden just nu i bland annat i Europa och USA. Vidare måste Arboga kommun göra en konsekvensanalys som spänner över flera år och innefattar den samhällsekonomiska påverkan en nedläggning av Medåkers skola innebär. Både för Medåker som bostadsort och även för Arboga kommun i stort.

Detta påverkar inte bara oss boende i Medåker utan även dig som redan har barn i någon av Arbogas skolor. Stå upp ta fajten och våga säg ifrån. Låt våra elever utvecklas i den miljö de trivs bäst i och i den miljö vi föräldrar anser vara bäst för våra barn. Låt inte detta arbete gå ut över våra barns möjligheter att formas till något bra.

Leif Andersson, boende i Medåker och stolt vårdnadshavare till före detta elev i Medåkers skola som i dag kan titulera sig kriminolog

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel