Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Fel att måla ut Kattvännerna som kriminella

Artikel 10 av 12
Bbl/AT granskar Kattvännerna i Köping
Visa alla artiklar

Det massmediala drevet mot föreningen Kattvännerna har tagit alldeles för stora proportioner och vinklats på ett sätt som utmålar ideellt verksamma personer som kriminella.

Kattvännerna har under hela sin aktiva tid alltid haft katterna i främsta rummet och hela tiden strävat efter att övergivna och sjuka katter ska få möjlighet att komma till ett nytt hem, bli friska eller efter bedömning av veterinär få avsluta sin tid på jorden så smärtfritt som möjligt.

Kattvännerna har drivits av personer som haft ett genuint intresse för katter och kämpat varje dag för att tillsynen och vården av katterna ska fungera.

För att driva en ideell förening krävs mänskligt engagemang och en bärande ekonomi. Som jag förstår har det under de senaste åren varit allt svårare att driva verksamheten utifrån sviktande engagemang från det ideella samhället samt bristande intäkter i form av bidragsgivare. Till slut når man vägs ände och jag kan inte föreställa mig något annat än att dessa kattälskande människor som under många år tvingats kämpa för föreningens överlevnad gör ett avslut med sorg i hjärtat.

Gösta Karlsson

Svar till Gösta Karlsson:

Vår granskning av Kattvännerna i KAK bygger på grundliga genomgångar av föreningens årsredovisningar för de senaste sex verksamhetsåren. Bland annat upptäckte vi att Erik Richardssons gåva på en miljon kronor har tagits ut från fonden och använts i verksamheten trots att det vid fondens grundande stod i stadgarna att föreningen endast får använda avkastningen.

Vi har pratat med en mängd personer. Hos nuvarande och tidigare styrelsemedlemmar har vi försökt att få svar på hur det gick till och vilka som fattade beslutet att ändra stadgarna.

Vi har fått få svar. Inte heller medlemmar som har skänkt pengar har fått svar på sina frågor.

I våra artiklar har vi redovisat vad vi har hittat, våra frågor och de svar vi fått. Jag anser inte att det är att utmåla ideellt engagerade i Kattvännerna till kriminella. Det är att undersöka och det är vårt arbete som journalister.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel