Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Fair trade och etisk konsumtion i Köping

Den 7 – 8 Maj skulle det åter varit kampanj för att uppmärksamma Fairtradeprodukter. Det skulle ske genom information och att man på jobbet och andra platser fikade med fairtrade-märkta produkter. Nu har Coronaviruset orsakat att även denna aktivitet fått ställas in.

Vi påverkas alla på olika sätt av coronapandemin. När coronaviruset sprider sig till den fattigare delen av världen kommer konsekvenserna sannolikt bli värre än vad vi tidigare sett. Fairtrade är en av de organisationer som stärker människors och samhällens förmåga att själva förebygga och hantera kommande kriser.

Vi i våra undertecknade organisationer vill påminna om varför man ska välja Faitrade – märkta produkter i våra butiker. Det handlar om produkter som bananer, kakao, kaffe, rosor mm som oftast produceras i länder med extrem fattigdom. Ditt val kan förändra livet för människor på andra sidan jordklotet. Väljer du Fairtrade – märkta produkter bidrar du till att odlare och anställda, med egen kraft kan förbättra sina levnadsvillkor och förbättra miljön.

Världens ledare har i Agenda 2030 enats om att fattigdomen måste utrotas. Vill Köpings Kommun vara med och arbeta för att nå det målet? En väg för engagemang är att ansöka och bli en Fairtrade City. Fairtrade City är en diplomering till kommuner som engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion. Diplomeringen syftar till att öka kännedomen om och efterfrågan av varor som har blivit producerade med respekt för mänskliga rättigheter i andan av Agenda 2030.

Vänsterpartiet har tidigare, 2013, lämnat in en motion med förslag att Köpings kommun skulle bli en Fairtade City, Kommunfullmäktige biföll motionen samma år men sedan hände ingenting efter stadskansliets utredning.

Mycket har hänt efter detta, flera butiker säljer Fairtrade produkter, kommunen har ökat sina inköp av Fairtrade – produkter, ex. 96% av allt kaffe, 100% av Kakao.

Vilka partier har viljan och modet att återkomma med en motion om att kommunen ska bli en Fairtrade City? Att tillsammans med företag och föreningar jobba för att: Öka andelen etiskt märkta produkter som upphandlas inom Köpings kommuns organisation. Öka kunskapen om rättvis handel och etisk konsumtion. Öka utbudet av Fairtrade – märkta produkter i våra butiker, på serveringsställen och arbetsplatser.

Läs mer på www.Fairtrade. se

Kalle Viborg

Unga Örnar Köpingskretsen

Jan Johansson

Naturskyddsföreningen Köping

Katrin Holmstrand

Svenska Kyrkan Köping

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel