Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: En ursäkt om skolan vore på sin plats

Köpings kommun har gjort ett par pressreleaser, den ena om golvet i Karlbergshallen och den andra om det ekonomiska resultatet. Om skolan har det varit tyst, trots flera förelägganden från Skolinspektionen och tre tidningsartiklar. Nu vill även revisorerna se åtgärder från utbildningsnämnden.

Skolinspektionen har konstaterat brister i tillsynsärenden på flera skolor. En huvudmannagranskning har krävt uppföljning i skolans kompensatoriska uppdrag och elevstöd. Hela höstterminen har inspektionen bett att få se vilka åtgärder som vidtagits för att elever ska få sin rätt till utbildning, utan att kommunen kunnat visa detta.

Kommunens arbetssätt att ifrågasätta föräldrarna går inte i linje med skollagen. Ansvariga har skyllt skolfrånvaro på semesterresor och dysfunktionella familjer. Även om Köpingsföräldrarna helt skulle sakna föräldraförmåga, så är det skolans uppgift att undervisa. Kommunen och vårdnadshavare har samma ansvar, men kommunen har inte tagit sitt. Föräldrar har stått utan undervisning till sina barn och fått undervisa själva.

Jag har blåst i visslan både hårt och länge om vad jag har sett: elevers skolgång har anpassas bort i stor omfattning, elevers behov beskrivs vara att inte gå i skolan, skolan har delegerats ut till föreningslivet och elever har självstudier i högstadiet. Om elever inte får stöd i tidiga år, så är det omöjligt för högstadierna att lyckas. Tidiga och relevanta insatser i skolan måste till. Skolverkets statistik visar att det inte görs.

Kommunstyrelsen har inte följt sitt eget reglemente, utbildningsnämnden efterlever inte sina mål om öppen och snabb kommunikation, förvaltningen diarieför inte klagomål och politikerna besvarar inte mail.  Fortsätter man tiga, så går eleverna ut skolan, utan att ges chans att nå målen. Förra våren var eleverna som inte nådde behörighet till gymnasiet trettio stycken. Utbildningsförvaltningens statistik anger att 37 elever har anpassad skolgång i Köping. Rätt siffra är 45 elever bara på Karlbergsskolan.

Nu byter förvaltningen laguppställning. Kommer det att märkas i klassrummen? En kvalitetshöjning och diskussion om förbättringar måste komma igång. Alla vinner på det: föräldrar, lärare, rektorer, tjänstemän, politiker och framförallt: eleverna.

Marie Selling Achrén

förälder, lärare och skattebetalare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel