Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: En kommunal affärsmodell

Som ägare av ett fritidshus i Köpings kommun, där vi har sluten tank för toa-avfall, har vi i decennier utnyttjat Vafab Miljös tjänster för tömning vid behov. Såväl tjänsteutformningen som avgiften har genomgått stora variationer genom åren, priset har blivit högre och servicen sämre.

Nyligen meddelades att upplägget och prissättningen ändras igen. Priset ska bestå av en fast och en rörlig del. Den rörliga delen sägs vara avgiften för anläggningens storlek. Har man som vi en tank om 3 kubikmeter, så är den 3 kubikmeter hela tiden. Fastare kan den knappast vara. Det Vafab kallar fast pris är priset för själva jobbet inklusive transporten. Det är ju däremot rörligt och beror förstås på hur mycket vi vistas i huset, hur många som vistas där och hur generösa vi är med att spola.

Att den kommunala monopolverksamheten har svårigheter med företagsekonomiska begrepp är inte så konstigt och naturligtvis ingenting att hänga upp sig på. Värre är det dock med den tredje priskomponenten som nu införs. Vafab debiterar 309 kr bara för att man beställer tjänsten, alltså en avgift innan något arbete utförts och innan tjänsten kommit till stånd. Bara man tagit emot mitt samtal för att avisera att nu börjar det bli fullt i tanken, så debiteras denna avgift. Inte i någon annan verksamhet tar man betalt för att ta emot en beställning. Kostnader man har för denna typ av kundmottagning eller administration läggs ju alltid in i tjänstens pris.

Vafab Miljö har säkert insett att förfarandet är anmärkningsvärt. I stället för att säga att kunden beställer tjänsten, så säger man att hen ”budar” den med förhoppningen att det lilla knepet ska förvilla. Ett innovativt tillskott från Vafab Miljö till företagsekonomins begreppsvärld och ytterligare ett sätt att höja priset. Med dessa nymodigheter hoppar vårt pris upp med 500 kronor (över 40%) per tömning.

Ulf Hedman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel