Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Elever på 4-åriga fordonsprogrammet borde få körkort inkluderat i utbildningen

Elever som går 3-åriga fordonsprogrammet på Ullvi får sitt körkort inkluderat i utbildningen. Elever som går 4-åriga fordonsprogrammet får det ej.

Vad är skillnaden förutom att elever i sistnämnda grupp har en diagnos? 

Alla elever lär sig att meka och reparera fordon, och med gott resultat skall medges. Teoretiska ämnen läser de också. Att det sedan behövs ett år extra för de med diagnos ska väl inte behöva straffas med att ytterligare få dem att känna sig mindre.

Jag har själv en son som går 4-årsprogrammet och har nu under vårterminen försökt få honom att känna sig som vilken kille som helst. Varför just nu undrar vän av ordning kanske?

Jo, när corona kom till stan fick alla elever rekommendationer att studera hemifrån men inte särgymnasiet. De skulle gå kvar trots att de tillhör riskgrupper för svåra komplikationer. Han har varit orolig för smitta samt undrat om det inte gör något om han blir sjuk och i värsta fall avlider.

Ja, ni förstår själva vilka samtal vi haft angående allas lika värde och så vidare.

Därför undrar jag om det inte är dags att försöka höja de utsattas status en del och försöka att inte göra skillnad på person och person, åtminstone inom skolan. Arbetslivet blir nästa stora utmaning, att få arbetsgivare att se bakom fasaderna och upptäcka vad som finns inom personerna med diagnoser.

Att det sedan finns medicinska skäl som gör att de till exempel inte kan få exakt lika är jag fullt medveten om men vi måste ändå behandla alla med värdighet.

Vad säger ni inom skolans värld?

Deras körkort skulle kosta bara en bråkdel av det som 3-årselever får, vore inte det en uppmuntran och ett erkännande att de är lika mycket värda som övriga elever?

Mamma till en superkille med diagnos

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel