Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Dubbelt så dyrt att utebli från vårdtid

Varje år uteblir patienter från fler än 28 000 läkarbesök och behandlingar inom Region Västmanland. Ett enormt resursslöseri som gör att vårdköerna växer helt i onödan. Varje uteblivet besök inom hälso- och sjukvården gör att någon annan patient får vänta längre på att träffa en läkare eller sjuksköterska, detta i en situation där tusentals västmanlänningar redan står i en vårdkö.

Enligt Regionens egna försiktiga uppskattningar är kostnaden för uteblivna besök 29,4 miljoner kronor varje år. Det är resurser som hade kunnat användas betydligt mycket bättre och göra att fler får vård i tid.

Så fort en patient inte dyker upp på sin bokade tid försvinner värdefull tid som hade kunnat gå till någon annan. I ljuset av detta är det inte mer än rimligt att man borde få betala lite mer om man utan att meddela inte går på sitt bokade besök i vården. Vi Moderater har därför föreslagit dubblerad patientavgift vid uteblivna besök inom sjukvården.

Idag i Västmanland debiteras patienter vid uteblivna besök med samma patientavgift som om besöket ägt rum, till det kommer en mindre administrationsavgift. Vårt förslag innebär att ett uteblivet besök på en vårdcentral ska kosta 280 kr istället för dagens 140 kr, och ett uteblivet besök på sjukhuset ska kosta 560 kr istället för dagens 280 kr.

Mikael Andersson Elfgren

Oppositionsråd (M)

Anna Nygren (M)

Regionfullmäktigeledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel