Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Du kränker en hel yrkeskår

Jag lyssnar på Mikael Söderlund (M) i Arbogas kommunfullmäktige den 29/4 kring Medåkers skola vara eller inte vara. Han berättar att han pratat med en lärare i Växjö som sagt att ”Kunskap för barnen” är det viktigaste, och genom att ha en mindre skola så får inte barnen detta, och det vore elakt att utsätta barn för detta.

Jag är själv lärare, och jag håller med till 100 procent att kunskap till barnen är vårt viktigaste uppdrag, men Mikaels slutsats att det inte skulle gå att få i en liten skola, ställer jag mig mycket frågande till? Vad säger att jag som lärare i en mindre klass skulle misslyckas med mitt uppdrag att ge barnen kunskap? Varför skulle jag ha det svårare att ge min tid och uppmärksamhet till en klass på 15 barn, än om jag hade en klass på 30? Tar vi de antal minuter jag har tillsammans med barnen varje dag och delar på antalet barn, så inser man ganska snabbt att jag har mer tid att ge varje enskild individ i en mindre klass.

Eller handlar det om att du Mikael anser att lärare som väljer att arbeta i en mindre skola skulle vara mindre kompetenta att lära ut? Automatiskt ha en sämre pedagogik än de lärarkollegor som väljer att arbeta på en större skola? Var finns logiken i detta?  

Och vad säger ditt uttalande om de föräldrar i Medåker som senaste året kämpat för att behålla skolan? Eller de föräldrar på Nybyholm som oroas för att deras klasser ska fördubblas när Medåkerseleverna ska trängas in där? Är de mindre kompetenta föräldrar som aktivt väljer att sätta sina barn i en situation som du beskriver som elakt för barnen? Nej hela ditt uttalande är kränkande både för oss lärare och föräldrar som ser fördelarna för barnen med småskaligheten, både utifrån forskning och personlig erfarenhet.

Jag står bakom mina fantastiska kollegor i kommunen, alla de lärare som kämpar dagligen för att våra barn ska få den bästa utbildningen de kan få, trots återkommande hot om neddragningar av resurser, nedläggning av skolor, och förflyttningar av kollegor runt om i skolorna. Lärare som borde få bestämma själva var de vill arbeta, och oavsett om detta är på en stor eller liten skola få förtroendet av sin ledning att de gör sitt bästa. Inte bli anklagade från de styrande i kommunen att de skulle göra ett sämre arbete bara för att de utför sitt arbete i en mindre skolbyggnad.  

Vi behöver börja fokusera på rätt saker, och inte bara siffror på ett excelark. Och sluta göra ogrundade uttalanden som nedvärderar en hel lärarkår, bara för att vinna billiga poäng i en politisk debatt.

Frustrerad lärare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel